Echipa refugiaților va obține prima medalie olimpică din istorie. Cine este pugilista Cindy Ngamba, răsplătită momentan cu bronz
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cindy Ngamba a făcut istorie obținând minim bronzul la box.

Cindy Ngamba a făcut istorie asigurând echipei olimpice a refugiaților prima medalie din istorie la Jocuri, ajungând în semifinalele de 75 kg la box feminin. Potrivit BBC, sportiva de 25 de ani a învins-o pe franțuzoaica Davina Michel, cap de serie numărul șase, prin decizie unanimă în meciul său din sferturile de finală. Întrucât cei doi semifinaliști învinși primesc medalii de bronz, luptătoarea originară din Camerun este asigurată de o medalie la Paris 2024.

Ngamba s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de 10 ani, dar nu poate concura pentru echipa britanică din cauza lipsei unui pașaport britanic. Echipa olimpică a refugiaților a concurat pentru prima dată la Rio în 2016, dar înainte de Jocurile de anul acesta, cel mai bun rezultat al echipei a fost două locuri cinci la Tokyo, prin Hamoon Derafshipour la karate și Kimia Alizadeh la taekwondo.

Ngamba, care a fost vârful echipei olimpice a refugiaților la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Paris, urmează să o întâlnească pe una dintre următoarele două adversare: Atheyna Bylon din Panama sau Elzbieta Wojcik din Polonia. 

Povestea de viață a lui Cindy, emoționantă

De la mutarea în Marea Britanie la vârsta de 10 ani, ea a trebuit să depășească obstacole personale și profesionale la fiecare pas. După 15 ani în Anglia, țara pe care o consideră acum acasă, Ngamba încă luptă pentru a obține un viza și cetățenia britanică. Fără un pașaport britanic, Ngamba nu poate concura pentru echipa UK în Olimpiada de vară de anul acesta.

Înainte de a obține statutul de refugiat, dreptul lui Ngamba de a rămâne în Marea Britanie era precar. La 20 de ani, Ngamba era pe cale să fie deportată după ce a participat la ceea ce credea că era o vizită normală pentru a informa autoritățile că încă se află în țară. Ngamba a fost arestată, împreună cu fratele ei Kennet, și trimisă de la Manchester într-un centru de detenție din Londra, din motive pentru care nu a primit încă o decizie completă.

A fost eliberată a doua zi în urma unei apel telefonic cu unchiul ei care locuiește în Paris și lucrează pentru guvern. „Imaginează-ți să crezi că doar te duci să semnezi ceva și apoi te întorci acasă și, în schimb, ți se pun cătușele și ești aruncată în spatele unei furgonete", declarase Ngamba la BBC Sport.

Iată lista completă a membrilor echipei olimpice a refugiaților pentru Paris 2024

Adnan Khankan - Judo

Alaa Maso - Înot

Amir Ansari - Ciclism pe șosea

Amir Rezanejadd Hassanjani - Canoe Slalom

Arab Sibghatullah - Judo

Cindy Ngamba - Box

Dina Pouryounes Langroudi - Taekwondo

Dorian Keletela - Atletism

Dorsa Yavarivafa - Badminton

Eyeru Gebru - Ciclism pe șosea

Farida Abaroge - Atletism

Farzad Mansouri - Taekwondo

Fernando Dayan Jorge Enriquez - Canoe Sprint

Francisco Edilio Centeno Nieves - Tir sportiv

Hadi Tiranvalipour - Taekwondo

Iman Mahdavi - Lupte

Jamal Abdelmaji - Atletism

Jamal Valizadeh - Lupte Greco-romane

Kasra Mehdi Pournejad - Taekwondo

Luna Solomon - Tir sportiv

Mahboubeh Barbari Yharfi - Judo

Manizha Talash - Breaking

Matin Balsini - Înot

Mohammad Amin Alsalami - Atletism

Mohammad Rashnonezhad - Judo

Muna Dahouk - Judo

Musa Suliman - Atletism

Nigara Shaheen - Judo

Omid Ahmadisafa - Box

Perina Lokure Nakang - Atletism

Ramiro Mora - Haltere

Saeid Fazloula - Canoe Sprint

Saman Soltani - Canoe Sprint

Tachlowini Gabriyesos - Atletism

Yahya Al Ghotany - Taekwondo

Yekta Jamali Galeh - Haltere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel