După trei ani de cercetări s-a făcut lumină în cazul de fraudă de la Todireşti
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Podul de la Todiresti
Podul de la Todiresti

Comisarii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au reuşit să facă lumină în cazul dispariţiei de fondurile alocate de guvern pentru construirea unui pod şi pentru alimentarea cu apă a comunei Todireşti, informează Monitorul de Vaslui. Prin expertiza tehnică în construcţii s-a stabilit că mare parte din lucrări nu au fost executate de firma familiei viceprimarului oraşului Negreşti şi că au fost întocmite situaţii de lucrări fictive cu ajutorul cărora s-au scos banii din vistieria primăriei. Prejudiciul depăşeşte 13,8 miliarde de lei vechi.

Autor:Adrian Stroescu

[caption id="attachment_116999" align="alignleft" width="300" caption="Podul de la Todiresti"][/caption] Pentru a da de urma banilor comisarii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au ridicat, în august, de la Primăria Todireşti dosarele celor două lucrări “Pod peste pârâul Şacovăţ” (în valoare de 1,65 milioane de lei noi) şi “Alimentare cu apă comuna Todireşti” (în valoare de 1,8 milioane de lei). În plus au efectuat o expertiza tehnică în construcţii pentru a stabili cu exactitate lucrările care au fost într-adevăr executate şi valoarea lor. Săptămâna trecută, anchetatorii au finalizat expertiza tehnică după care au comparat scripticul cu fapticul. Concluzia: au dispărut peste 13,8 miliarde de lei vechi.

“Venirea comisarului Bădărău în ancheta aceasta a elucidat clar cauza şi a ajuns să dispună o expertiză la aceste două lucrări. A numit un expert extraordinar de la Bârlad un anume domn Gâţă, un om care nu poate fi corupt. Eu mi-am dat seama pentru că am lucrat cu el două zile s-a încercat dar nu... el îşi vede de treaba lui. Mergea cu capul în jos fotografia, sapa unde vroia el nu unde spunea diriginta de şantier”, a declarat pentru Monitorul de Vaslui Marcel Ipate fostul primar al comunei Todireşti care a precizat că participat la expertiză (pentru că a fost iniţiatorul celor două proiecte) alături de actualul primar, Neculai Istrate.

Acest caz este în atenţia autorităţilor de trei ani de zile însă nu s-a reuşit până acum aflarea adevărului pentru că cele două lucrări au fost analizate împreună iar cercetările au fost superficiale.

De această dată, cele două lucrări au fost cercetate separat, iar manevrele firmei care a prins cele două lucrări, CO-NY-RO SRL Negreşti, ies la iveală. În spatele acestei societăţi se află Neculai Cozma, actualul viceprimar al oraşului Negreşti. Oficial, el a fost administrator până în octombrie 2008. Pentru a nu bate la ochi, el a cesionat acţiunile societăţii Elenei Filipiuc din Iaşi care, deloc întâmplător, nu a desfăurat nicio activitate la societate. Mai mult, ea l-a împuternicit pe Cristian Alexandru Cozma, fiul viceprimarului constructor. Pentru supravegherea lucrărilor la alimentarea cu apă a comunei, Primăria Todireşti a încheiat un contract cu Mariela Alexandrov, desemnată ca diriginte de şantier, iar pentru lucrarea “Pod peste pârâul Şacovăţ” a fost desemnat diriginte de şantier Ion Melinte.

“Autorităţile au făcut sondaje în zona Cotic unde au descoperit că «banda» de nisip de 15 centimetri care trebuia pus în jurul conductei în lungime de 23.800 de metri nu există. Trebuia pus cam 22 centimetri cubi pe metru liniar, de nisip cernut de râu şi el a pus doar pe 1.300 de metri nisip de coastă care nu se pune pentru că se pietrifică. În situaţiile de lucrări scrie că s-au pus 6.000 de metri cubi de nisip. Astfel au scos 4,1 miliarde de lei” , ne-a mai spus Marcel Ipate.

Fals şi uz de fals

El a mai adăugat că banda de avertizare care se punea deasupra tevii după finalizarea lucrărilor a fost supraevaluată. În loc de 0,21 de bani metru-liniar, în acte banda costă de 75 de ori mai mult, mai exact 15 lei metru liniar, mai mult decât teava de apă. Asta înseamnă 3,57 miliarde de lei vechi, bani care deja au fost încasaţi.

Alte 3,5 miliarde de lei au fost scoase cu situaţii de lucrări fictive pentru drumul de 1,2 kilometri de la mănăstire până la Valea Popii. În acte drumul apare asfaltat cu piatră binderată în realitate este un drum de ţară ca oricare altul.

Diferenţa până la 13,8 miliarde a dispărut de la lucrarea “Pod peste pârâul Şacovăţ” la Valea Popii. Practic în cele două lucrări au fost investite din cele 27,68 miliarde de lei vechi primite de la guvern , doar 13,88 miliarde, cam jumătate din bani.

“Prejudiciul a fost anunţat în faţa primarului. Acesta tremura din toate încheieturile. Era terminat. Expertul i-a spus «Dumneata dai vina pe domnul Ipate. Domnul Ipate a dat 10 miliarde un aconto cum spune Ordonanţa 7/2006. Dar primarul ordonatorul principal de credite poate dispune un avans de până la 30% constructorului. Nu se mai poate da un alt avans. Până nu demonstrează cu situaţii de lucrări că a executat lucrări pentru banii primiţi şi că are alte situaţii de lucrări care trebuie decontate, constructorul nu mai primeşte bani. Dumneavoastră nu trebuia să mai faceţi plăţi». Istrate a făcut plăţi alandala. Şi ştiu cum. Situaţii de lucrări fictive şi pe bază de şperţ. Adică a făcut facturi trunchiate. Cozma, în faţa mea, aici acasă a plâns că trebuie să-i dea 10%, zecimea primarului ca să-i dispună plata celor 11 miliarde care au venit prima dată, după alegeri. Banii au venit prin Ordonanţa 7/2006, iar ca să-i pună banii la dispoziţie a trebuit să-i facă o factură mică de 1,6 miliarde primarului. După ce i-a dus dreptul, a primit banii. 10% îşi lua şi Dan Marian ca să pună o vorbă bună la guvern să se aloce banii prin Ordonanţa 7. Păi e preşedintele PD-L la Vaslui. Vor trebui să spună toate astea când anchetatorii au să-i întrebe unde-s banii”, ne-a declarat fostul primar.

Abuz de putere

În mai 2010, actualul primar a făcut tot posibilul să scape şi de soţia predecesorului său, Marcela Lidia Ipate, care era referent la “stărea civilă” şi asistent. A dat-o afară pur şi simplu fără preaviz fără nimic. Marcela Ipate a dat în judecată Primăria Todireşti iar pe 17 iunie 2011 Tribunalul Vaslui îi dă câştig de cauză şi îl obligă pe primar să o angajeze pe post şi să-i plătească drepturile salariale din 2010 până la reangajare.

“Am scos certificat de grefă să-l informez despre decizia Tribunalului Vaslui iar el a convocat Consiliul Local Todireşti pentru a emite o hotărâre prin care desfiinţează postul pe care am fost angajată. Mai mult el a desfiinţat din organigramă încă două posturi similare de la contabilitate pe care aş fi putut să le ocup datorită studiilor pe care le am. După desfiinţarea posturilor el a făcut recurs notivând că nu sunt posturi vacante pentru mine”, ne-a declarat soţia fostului primar. Primul termen al recursului este pe 21 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel