Dr. Radu Țincu, despre varianta Omicron: Singura modalitate de a reduce transmiterea
Medicul Radu Țincu a explicat cum putem reduce transmiterea variantei Omicron a coronaviruslui.
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, a vorbit despre varianta Omicron a COVID-19, menționând că momentan se știu puține lucruri despre agresivitatea și transmiterea acesteia.
„Măsurile implementate ne dau timpul pentru a găsi explicații despre transmisibilitatea noii variante. Se pare că este mai transmisibilă decât Delta. Pe de altă parte, dacă este mai agresivă, nu avem încă o dovadă. Un alt factor este și sensibilitatea la anticorpi. Și nu discutăm de anticorpii de după vaccinare, ci de cei monoclonali.”, folosiți în tratamentul formelor severe de COVID-19, a explicat Radu Țincu, în exclusivitate, la Realitatea Plus.
Totodată, medicul Radu Țincu susține că va trece aproximativ o lună până când se vor afla mai multe despre modul în care acționează această variantă a coronavirusului cu 34 de mutații.
"Este nevoie de 4-5 săptămâni, ne spun cercetătorii. Astfel că în perioada următoare trebuie să fim foarte responsabili, pentru a lăsa cercetătorilor timpul necesar.”, a precizat medicul.
Simptomatologia variantei Omicron
Cât despre simptomatologia acestei noi variante, Țincu explică că din primele observări se pare că Omicron nu provoacă și pierderea gustului și al mirosului.
„Unele date privind simptomatologia le știm de la medicii din Africa de Sud. Se pare că nu este diferită: oboseala a fost anunțată de medicii din Johannesburg, în plus nu este vorba de pierderea mirosului sau a gustului. Nu există încă un lot suficient pentru a avea concluzii despre această varianta virală.”, a declarat medicul ATI.
Cum oprim răspândirea Omicron
Radu Țincu susține că soluția pentru perevenirea transmiterii Omicron în România rămâne testarea celor care vin în țară, precum și păstrarea regulilor principale de protecție: mască, distanțare socială și igiena personală.
„Este evident că singura modalitate de a reduce transmiterea acesteia este de a limita mobilitatea iar persoanele care vin în România să fie testate, prin secvențiere, pentru a depista această variantă virală.”, a concluzionat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News