Ce nu ți-a spus nimeni despre sare și cum te ajută, de fapt. Bilic: Fără zahăr putem trăi, fără sare nu!

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre importanța sării pentru organism, explicând că aceasta este vitală pentru viață, în timp ce zahărul este doar un moft.
Mihaela Bilic a vorbit despre importanța sării, explicând că aceasta este esențială pentru structura celulară a organismului. Potrivit acesteia, fără sare, organismul s-ar deshidrata și ar muri. Deși sarea era odată considerată un bun prețios, acum este disponibilă în exces, iar industria alimentară profită de dependența de sare și zahăr a oamenilor. Potrivit medicului nutriționist, sarea este o necesitate vitală, pe când zahărul este mai degrabă un moft.
„Suntem ființe formate din apă sărată
Povestea cu sarea este una interesantă, ba chiar vitală! Au fost timpuri în care planeta noastră greu încercată a fost lovită de asteroizi și incendiată. Sodiul s-a evaporat în atmosferă. Apoi au venit ploile și majoritatea sodiului din aer s-a dizolvat și s-a concentrat în apa mărilor și oceanelor. Acolo, în apă, a avut loc geneza vieții pe pământ. Iar celulele noastre sunt formate din apă cu sare.
Fără sare nu există viață, fără sare organismul s-ar deshidrata, s-ar usca și ar muri! Oameni sau animale, cu toții căutăm inconștient sarea în mâncare. Instinctul ne spune că tot ce e sărat e gustos, plăcerea are sarea ca ingredient de bază. Până și iubirea e comparată cu “sarea în bucate”, iar termenul “salariu” tot de la sare vine!
Au trecut vremurile în care 1 g de sare era echivalent cu 1 g de aur, acum avem acces la sare fără limite. Ca și în cazul zahărului, sarea ne place și cu greu ne putem opri. Iar industria alimentară profită de slăbiciunile noastre, nu e de mirare că toate produsele procesate și semipreparate au zahăr și sare din belșug. Acolo unde zahărul este un moft, sarea este o nevoie. Fără zahăr putem trăi, fără sare nu!", a scris medicul nutriționist.
„Eu v-aș recomanda să vă lepădați de zahăr și să păstrați sarea"
Mihaela Bilic a explicat că nevoia de sare a apărut înaintea dependenței de zahăr, iar preferința pentru gustul dulce reflectă infantilism alimentar, pe când preferința pentru gustul sărat semnifică maturitate. Ea a explicat că nu sarea dăunează sănătății, ci excesul de sare, recomandând să renunțăm la zahăr, dar să păstrăm sarea.
„Nevoia de sare a apărut cu mult înaintea dependenței de zahăr, preferința pentru gustul dulce înseamnă infantilism alimentar, în timp ce preferința pentru gustul sărat înseamnă maturitate.
Nu sarea dăunează sănătății, ci excesul de sare! Deși zahărul și sarea sunt puse pe același palier când vine vorba de avertismente nutriționale, eu v-aș recomanda să vă lepădați de zahăr și să păstrați sarea.
Și când zic “sare” nu zic solnița de pe masă, ci sarea conținută în mod natural în toate alimentele și în majoritatea preparatelor. Natura a pus sare în legume, apă și lapte, carne și ouă, iar omul a pus sare în pâine și produse de patiserie, mezeluri și brânzeturi, conserve și sosuri. Nu mai vorbim de produsele de ronțăit, toate sunt concentrate în sare, de la chipsuri și pufuleți, la semințe, migdale și cereale expandate", a scris Mihaela Bilic
„Doar 30% din populație este sensibilă la sare"
Mihaela Bilic a explicat diferența dintre dorința de dulce și cea de sărat: când suntem stresați sau nefericiți, corpul cere zahăr, iar când suntem sănătoși, cere sare. Excesul de zahăr duce la obezitate, diabet și ficat gras, în timp ce excesul de sare reține apă în organism. Potrivit acesteia, doar 30% dintre oameni sunt sensibili la sare, iar pentru restul nu există legătura între hipertensiune și consumul de sare.
„Faceți diferența între slăbiciunea pentru dulce și cea pentru sărat: capul nostru cere zahăr când este stresat și nefericit, în schimb corpul cere sare când este sănătos. Excesul de zahăr duce la obezitate, ficat gras și diabet, în timp ce excesul de sare reține apa în organism. Doar 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare.
Preferința pentru gustul sărat este un semn că suntem în formă. Când facem efort fizic, pierdem minerale și avem nevoie de mai multă sare. Chiar și în cura de slăbire, sarea e permisă! Uitați de “dolce vita”, vă recomand viața cu gust…sărat", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News