Pandemia a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani. OMS: „A şters un deceniu de progrese”
Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra speranței de viață la nivel mondial, reducând-o cu aproape doi ani în perioada 2019-2021. Aceasta a șters un deceniu de progrese, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat vineri.
Conform raportului anual al OMS privind statisticile sanitare mondiale, speranța de viață a scăzut cu 1,8 ani, ajungând la 71,4 ani în 2021, nivelul atins ultima dată în 2012. Dr. Samira Asma, subdirectoarea generală a OMS, a subliniat importanța menținerii unui mediu stabil pentru ca toate populațiile să poată prospera.
De asemenea, speranța de viață a unei persoane sănătoase a scăzut cu 1,5 ani, ajungând la 61,9 ani în 2021, nivel similar celui din 2012. Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că pandemia COVID-19 a șters un deceniu de progrese în doar doi ani.
Dr. Tedros a evidențiat importanța noului acord privind pandemiile, aflat în negocieri între statele membre ale OMS. El a declarat că un astfel de tratat poate consolida securitatea sanitară globală și proteja investițiile pe termen lung în sănătate, promovând totodată echitatea între și în interiorul țărilor.
Impactul pandemiei asupra speranței de viață nu a fost uniform la nivel global. Regiunile Americilor și Asiei de Sud-Est au fost cel mai grav afectate, cu o scădere de aproximativ trei ani a speranței de viață și de 2,5 ani a speranței de viață sănătoasă în perioada 2019-2021.
În contrast, regiunea Pacificului de Est a fost mai puțin afectată, cu o reducere de doar 0,1 ani a speranței de viață și de 0,2 ani în cazul persoanelor sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News