Cercetătorii chinezi au creat o tulpină de coronavirus mutantă care atacă creierul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Oamenii de știință chinezi au creat o tulpină de coronavirus mutantă care este 100% letală la șoareci – în ciuda temerilor că astfel de cercetări ar putea declanșa o nouă pandemie.

Oamenii de știință din Beijing – care sunt legați de armata chineză – au clonat un virus asemănător Covid găsit la pangolini, cunoscut sub numele de GX_P2V, și l-au folosit pentru a infecta șoarecii, scrie Daily Mail.

Șoarecii au fost „umanizați”, adică au fost proiectați pentru a exprima o proteină găsită la oameni, cu scopul de a evalua modul în care virusul ar putea reacționa la oameni.

Fiecare rozătoare care a fost infectată cu agentul patogen a murit în opt zile, ceea ce cercetătorii au descris ca fiind „surprinzător de rapid”.

Echipa a fost, de asemenea, surprinsă să găsească niveluri ridicate de încărcătură virală în creierul și ochii șoarecilor - sugerând că virusul, în ciuda faptului că este legat de Covid, se înmulțește și se răspândește prin corp într-un mod unic.

Într-o lucrare științifică care nu a fost încă publicată, ei au avertizat că descoperirea „subliniază un risc de propagare a GX_P2V la oameni”.

Temeri în comunitatea științifică internațională

Profesorul Francois Balloux, expert în boli infecțioase cu sediul la University College London, a scris pe Twitter (X): „Este un studiu teribil, total inutil din punct de vedere științific”.

„Nu văd nimic de interes care ar putea fi învățat din infectarea cu forța a unei rase ciudate de șoareci umanizați cu un virus aleatoriu. În schimb, am putut vedea cât de prost pot merge astfel de lucruri...”, a adăugat acesta.

Profesorul Richard Ebright, chimist la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, a declarat pentru DailyMail.com că este de acord cu evaluarea profesorului Balloux.

El a adăugat: „Preprintul nu specifică nivelul de biosecuritate și precauțiile de biosecuritate utilizate pentru cercetare”.

„Lipsa acestor informații ridică posibilitatea îngrijorătoare ca o parte sau toată această cercetare, cum ar fi cercetarea din Wuhan în 2016-2019, care probabil a provocat pandemia de Covid-19, să fi fost efectuată în mod imprudent fără limitarea și practicile minime de biosecuritate esențiale pentru cercetarea cu un potențial patogen pandemic”, a continuat el.

Potrivit studiului, realizat de Universitatea de Tehnologie Chimică din Beijing, virusul a fost descoperit în 2017 înainte de focarul de Covid.

A fost descoperit în Malaezia la pangolini - mamifere solzoase care sunt cunoscute că au coronavirusuri și s-a speculat puternic că ar fi gazda intermediară care a transmis Covid de la lilieci la oameni.

Cercetătorii au clonat virusul și au stocat mai multe copii în laboratorul de la Beijing, unde a continuat să evolueze.

Nu este clar când a fost efectuat noul studiu. Dar cercetătorii au spus că este posibil ca virusul să fi suferit o „mutație care sporește virulența”, ceea ce l-a făcut mai mortal.

Pentru noua cercetare, opt șoareci au fost infectați cu virusul, opt au fost infectați cu un virus inactivat și opt au fost utilizați ca grup de control.

Toți șoarecii infectați cu virusul au murit. Aceștia au cedat infecției între șapte și opt zile după ce au fost infectați.

Simptomele au inclus albirea ochilor, pierderea rapidă în greutate și oboseala.

Cercetătorii au descoperit „cantități semnificative” de virus în creierul rozătoarelor, plămâni, nas, ochi și trachee.

Rezultatele sugerează că virusul infectează prin sistemul respirator și apoi migrează către creier - spre deosebire de Covid, care provoacă infecții pulmonare mai mici și pneumonie în cazuri severe. Cu toate acestea, au existat exemple de Covid care a fost găsit în țesutul creierului pacienților grav bolnavi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel