Diana Șoșoacă, ajunsă în PE cu voturile din diaspora. Lucian Romașcanu: O penalizare pentru clasa politică din România
Data publicării:
Autor: Larisa Opaiț
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Lucian Romașcanu, membru în Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a vorbit despre cazul Diana Șoșoacă și votul primit în diaspora românească, în cadrul conferinței ,”ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE, IMPLICĂ-TE!’’, organizată de DC Media Group.

Citește și - În România se trăiește mai bine decât în Grecia, spune Romașcanu. De ce nu se întorc românii acasă? "Am discutat cu mulți"

DCNews Media Group a organizat joi, 29 august 2024, în sistem hibrid, masa rotundă ,,ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE, IMPLICĂ-TE!’’. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu realizat cu finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și are ca scop identificarea gradului de informare și a interesului diasporei cu privire la posibilitatea de implicare în viața publică a României, pentru întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării.

Lucian Romașcanu a vorbit despre diaspora românească și a evidențiat faptul că Diana Șoșoacă a obținut sub 3% din voturile exprimate în țară la alegerile europarlamentare, însă a primit peste 13% în diaspora. Acest fapt reflectă că a fost mai mult un vot de blam pentru clasa politică din România, nu un vot pentru programul electoral al europarlamentarei SOS România, susține Lucian Romașcanu, membru în Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României.

Vot de blam către clasa politică, nu un vot pentru programul electoral al Dianei Șoșoacă

’’Anul trecut a fost un record de transferuri financiare dinspre diaspora spre România, de 6,5 miliarde de euro, dacă nu mă înșel. Sunt pe locul 2 la o distanță nu foarte mare de investițiile străine directe. Prin urmare, contribuția lor este însemnată și trebuie respectată! Iar România trebuie să fie prezentă peste tot unde sunt români, prin mesaje, activități, export cultural dedicat lor, pentru că această rădăcină nu trebuie lăsată să se usuce.

În același timp, le înțeleg, eu personal, și frustrarea. Avem un exemplu la alegerile europarlamentare. În România, lumea știind cine este doamna Diana Șoșoacă, a votat foarte puțin cu dumneaei. În diaspora a strâns 13,52% din voturi. Eu cred că nu pentru programul său electoral s-a dat acest vot, ci cred că a fost mai mult o penalizare pentru clasa politică din România.

Deși, mie personal, îmi displace, dar nu pot judeca pe nimeni care votează un anume partid că, până la urmă, sunt români de-ai noștri, ne asumăm lecția învățată din acest vot. Și sperăm să facem lucrurile care trebuie și să creștem încrederea în clasa politică, astfel încât votul să fie un vot pentru, pentru dezvoltare, pentru România și nu un vot de penalizare al temporarilor politicieni.

Planuri pentru diaspora

Este clar că pe agenda politică din acest moment și, eu fiind membru PSD vorbesc despre PSD, există planuri pentru diaspora. Rămâne ca tot ceea ce va urma, în viitorul Guvern, să se și concretizeze din promisiunile făcute și să vedem români fericiți în afară, dar să vedem că sunt și români care se reîntorc’’, a spus Lucian Romașcanu.

Vezi declarațiile complete și conferința integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel