Data publicării:

Cum va arăta Parlamentul European după alegeri. Extremiștii de dreapta, victorii considerabile

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Artur Roman)
Sursă foto: Pexels (Artur Roman)
Sute de milioane de europeni au votat pentru a selecta cei 720 de membri ai Parlamentului European.

O primă estimare a rezultatelor alegerilor, realizată de Parlamentul European, sugerează că partidele Verzilor și liberalilor din grupul Renew ar putea pierde fiecare aproximativ 20 de locuri în Parlamentul European, ceea ce ar putea pune în pericol majoritatea pro-europeană necesară.

Proiecția, bazată pe exit-poll-uri și alte analize, arată că partidul Verzilor ar obține doar 53 de mandate, comparativ cu 72 în martie 2024. Renew, condus de președintele Franței, Emmanuel Macron, ar scădea de la 102 locuri la 82, conform cifrelor sugerate.

Aceasta este confirmată de sprijinul în creștere pentru partidele extremiste, chiar dacă unele dintre acestea nu au fost încă alocate grupurilor politice.

Rezultate Proiectate în Franța

În Franța, proiecțiile sugerează că partidul de extremă dreaptă Rassemblement National (RN) a obținut un impresionant 31,5% din voturi — de peste două ori mai mult decât Macron.

Ascensiunea FPÖ în Austria

În Austria, se preconizează că partidul de extremă dreaptă FPÖ va conduce scrutinul, dublându-și numărul de mandate la șase, după ce a obținut 27% din voturi, conform unui sondaj realizat de radiodifuzorul public ORF. Locul al doilea este o luptă strânsă între partidul de centru-dreapta ÖVP, cu cinci mandate (în scădere de la șapte) și 23,5%, și socialiștii de la SPÖ, cu tot cinci mandate și 23% din voturi.

Situația în Germania

În Germania, partidul creștin-democrat CDU și CSU este proiectat să obțină aproximativ 30% din voturi, similar cu 29% în 2019, urmat de partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania, pe locul al doilea, cu 16,5%, în creștere de la 11% în 2019. Social-democrații cancelarului Olaf Scholz urmează cu 14%, iar Verzii cu 12%. Participarea la vot este de 64%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel