Cum pun băncile ștreangul la gâtul IMM-urilor
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
imm
imm

Chiar dacă băncile ar trebui să finanțeze economia, adesea reuşesc mai mult să pună piedici micilor întreprinzători. O nouă modă: solicitările de rambursări anticipate a creditelor IMM.

Instituțiile de credit au început să câștige mai mult din tranzacții cu titluri de stat decât din atragerea de depozite și acordarea de împrumuturi, activitatea lor de bază, potrivit capital.ro. În plus, băncile s-au transformat și în câini de pază ai activității IMM-urilor. Mai exact, dacă indicatorii financiari ai companiei se deteriorează din cauza crizei, în funcție de tipul de contract pe care îl au semnat cu IMM-ul în cauză, banca poate solicita rambursarea în avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finanțare pentru capital de lucru.

Mai puține finanțări

În funcție de bancă, orice IMM se poate împrumuta în limita a 10%-20% din cifra de afaceri. Liniile de credit au scăzut astfel proporțional cu scăderea cifrei de afaceri a firmei. Bineînțeles, dacă firma înregistrează creșteri, linia de credit crește şi ea.

La această diminuare se adaugă scăderea cauzată de implementarea unui nou regulament BNR referitor la conversia în lei a împrumuturilor în euro. Potrivit estimărilor făcute de bănci, din schimbarea valutelor, IMM-urile au mai pierdut 30%.

Cum te „ajută“ banca dacă afacerea merge prost

- Rambursare anticipată se solicită dacă s-a declanșat procedura de faliment/reorganizare judiciară/ insolvență, dacă firma își modifică obiectul de activitate etc. - Restanțele de durată la credite sau în relația cu terți, furnizarea către bancă a unor informații sau declarații incorecte sau false pot duce la cererea rambursării creditului. - Liniile de credit anuale pot fi prelungite doar dacă se mențin condițiile inițiale. Linia poate fi prelungită și în condițiile unei diminuări a dimensiunii afacerii, dar cu ajustarea limitei de credit sau cu aplicarea unor penalizari. - Conversia liniei de finanțare pentru capital de lucru (parțial sau integral) în credit cu rate pe durată negociată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel