Una dintre cele mai importante zile din istoria României. Cele 3 semnificații ale acesteia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Cele 3 semnificații ale zilei de 10 Mai în România.

În anul 2021, legislativul a adoptat legea prin care 10 Mai este Ziua Independenței Naționale a României, fiind recunoscută ca sărbătoare națională. Cu toate acestea, nu este declarată zi liberă, ci este considerată o zi lucrătoare.

În data de 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență. În ziua următoare, pe 10 Mai, Carol I a semnat oficial documentul respectiv. Înainte de perioada comunistă, data de 10 Mai era consacrată ca Zi Națională a României.

Semnificațiile zilei de 10 Mai

Ziua de 10 Mai este asociată cu trei semnificații importante pentru noi, toate legate de Regele Carol I, care a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor: 48 de ani (1866-1914).

Prima semnificație constă în faptul că pe 10 Mai 1866 Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen intră în București și depune jurământul în fața Parlamentului Principatelor Unite. După o călătorie anevoioasă, acesta reușește să traverseze Elveţia şi Austria, ajunge în România și are trei zile de mers cu trăsura sau călare spre București.

Cea de-a doua semnificație a datei este că pe 10 Mai 1877 Senatul a proclamat independența statului român, atunci când conducătorul statului român, Principele Carol I, a semnat proclamația "Independența absolută a României", conferindu-i astfel putere de lege. România devine pentru prima dată un stat independent și scapă de influența Imperiului Otoman.

A treia semnificație a datei de 10 Mai este că în 1881 România a fost declarată Regat,  iar Carol I a fost încoronat Rege. România a experimentat timp de peste jumătate de secol o perioadă de prosperitate și progres economic și social.

Sărbătorirea zilei de 10 Mai a fost interzisă în România pentru prima dată în 1917, în timpul ocupației germane, și pentru a doua oară în perioada regimului comunist, după abdicarea forțată a Regelui Mihai din 1947, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel