O nouă perioadă ar putea fi considerată vechime în muncă. Legea vizează milioane de români
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Noutăți pentru românii interesați de vechimea în muncă!

Recent, la Senat, a fost înregistrată o nouă propunere legislativă care vizează egalizarea tratamentului între contractul de mandat și cel de muncă în ceea ce privește recunoașterea anumitor perioade la vechimea în muncă. Inițiatorii propun adoptarea acestei legi în procedură de urgență, scrie legislațiamuncii.ro.

Propunerea legislativă vizează eliminarea discriminării dintre persoanele care lucrează în baza unui contract de mandat și cele angajate în baza unui contract de muncă, în special în ceea ce privește cerințele de vechime în muncă pentru angajarea la stat. Astfel, toți cei care lucrează în baza unui contract de mandat ar beneficia de aceleași drepturi în procesul de angajare la instituțiile statului, unde, în majoritatea cazurilor, se solicită o anumită vechime în muncă.

Inițiatorii propunerii legislative sugerează modificarea Codului Muncii și a Legii Societăților pentru a aduce modificări semnificative. Aceste modificări ar include adăugarea unui capitol nou în Codul Muncii, dedicat exclusiv contractului de mandat, deși această formă contractuală este deja reglementată în Codul Civil.

Ce spune legea

„Art 110 (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfășoară activități profesionale, în schimbul unei remunerații.

(2) Remunerația obținută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

(4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remunerația directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligațiilor decurgând pentru director şi societate din legislația privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislația privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, precum şi din legislația privind asigurările de sănătate”, este articolul pe care inițiatorii îl vor introdus în Codul muncii. Mai mult, aceștia propun adoptarea de urgență a acestei propuneri.

Pe lângă modificările propuse în Codul Muncii, inițiatorii proiectului de amploare au în vedere și introducerea aceleiași prevederi referitoare la recunoașterea vechimii în muncă în Legea Societăților.

„(2) Directorii care desfășoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaților şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(2) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”, prevede propunerea.

Inițiatorii proiectului de lege au evidențiat că, în prezent, doar angajații sunt înregistrați în Revisal, excluzând astfel persoanele care desfășoară activități pe baza unui contract de mandat. Această situație înseamnă că munca efectuată în această formă contractuală nu este considerată vechime în muncă și, prin urmare, nu este înregistrată în Revisal.

Este important de știut că prevederile propunerii legislative nu sunt în vigoare în prezent și necesită procesul legislativ complet, incluzând dezbaterea publică și votul în Parlament. Dacă proiectul este adoptat, acesta va fi trimis președintelui statului pentru a fi aprobat prin decret, urmând ca legea să intre în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel