Sunetul - Bateți uşor în coaja pepenelui şi ascultați sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt "respinse" de coajă.

Codiţa - Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Alegeți pepenii care au coada încă verde, pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.

Punctul galben - La capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct/o pată galbenă sau maronie. Dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este suficient copt.

Coaja - Un pepene suficient copt nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.

Forma - Alegeți pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evitați-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi indicii că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.

Greutatea - Un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Comparați greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alegeți-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.

Vezi și: Cea mai ușoară și rapidă metodă de a tăia un pepene roșu - VIDEO