Data publicării:
De ce în 2025 Paștele ortodox este în aceeași cu zi cu Paștele catolic, un „fenomen” rar

În 2025, Paștele ortodox și Paștele catolic se sărbătoresc pe 20 aprilie.
Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.
În 2025, Paștele ortodox și catolic pică în aceeași zi: 20 aprilie. Nu se întâmplă des, dar are explicații matematice și calendaristice. De ce sunt în mod normal date diferite?
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. Dar în plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Biserica Ortodoxă calculează Paștele după calendarul iulian (mai vechi, „înapoiat" cu 13 zile față de cel actual). Biserica Catolică și cele protestante folosesc calendarul gregorian (cel modern, oficial în toată lumea civilă).
Cum se calculează Paștele
Ambele biserici urmează o regulă veche stabilită la Sinodul de la Niceea (325): Paștele trebuie să fie în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.
Diferențele apar pentru că ortodocșii folosesc echinocțiul și luna plină pascală calculate pe calendarul iulian. Catolicii folosesc aceleași repere, dar în calendarul gregorian.
Și atunci... de ce pică la fel în 2025? Pentru că luna plină pascală și duminica următoare coincid în ambele calendare în acel an. Se mai întâmplă din când în când, după un model ciclic.
Când mai pică Paștele împreună? Pe 2028 - 16 aprilie și pe 2034 - 9 aprilie.
VEZI ȘI: Săptămâna Mare. Săptămâna Pătimirilor Domnului. Semnificația deniilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News