Data actualizării:
Data publicării:

Lumea se pregătește pentru următoarea pandemie. Ce prevede acordul dintre statele-membre ale OMS după mai bine de trei ani de negocieri

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

După mai bine de trei ani de negocieri intense, statele-membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un acord privind consolidarea capacității globale de răspuns la viitoarele pandemii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de către organizație, care a salutat pasul drept unul „major” în direcția unei lumi mai sigure în fața amenințărilor sanitare globale.

Documentul propus are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic și urmărește întărirea apărării globale în fața unor noi agenți patogeni, după ce pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese între 2020 și 2022, notează Reuters.

Acordul vizează o serie de măsuri-cheie pentru prevenirea pandemiilor viitoare și pentru întărirea colaborării internaționale. Printre acestea se numără instituirea unui sistem global de acces la agenții patogeni şi de partajare a beneficiilor, dezvoltarea unor capacități de cercetare distribuite geografic, precum și crearea unei rețele globale de aprovizionare și logistică.

Totodată, textul propus subliniază importanța consolidării rezilienței sistemelor de sănătate și a capacității de reacție rapidă în fața urgențelor sanitare.

„După mai bine de trei ani de negocieri intense, statele-membre ale OMS au făcut un pas major înainte în eforturile de a face lumea mai sigură în fața pandemiilor”, a transmis organizația într-un comunicat oficial.

Acordul este privit de mulți drept o victorie pentru OMS, într-un context în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri semnificative ale finanțării externe, în special din partea Statelor Unite.

De altfel, Statele Unite au avut o implicare ezitantă în negocierile inițiale și au părăsit oficial discuțiile anul acesta, după ce noul președinte, Donald Trump, a emis în februarie un ordin executiv prin care retrage SUA atât din cadrul OMS, cât și din procesul de negociere.

Acordul urmează să fie dezbătut în cadrul reuniunii politice a Adunării Mondiale a Sănătății, programată în luna mai.

„Este un moment istoric și o dovadă clară că, cu sau fără Statele Unite, țările sunt hotărâte să colaboreze și să își reafirme încrederea în puterea multilateralismului”, a declarat pentru Reuters Nina Schwalbe, fondatoarea think tank-ului Spark Street Advisors, specializat în sănătate globală.

Citește și: Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces cunoscut legat de COVID-19 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel