Data actualizării:
Data publicării:

Cum a transportat Capsula Cygnus 4 tone de alimente şi echipamente ştiinţifice la Stația Spațială Internațională - Video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de NASA-Imagery
Foto: Pixabay, de NASA-Imagery
Capsula robotică Cygnus a andocat, marți, la Staţia Spaţială Internaţională, cu un transport de aproape 4 tone de alimente şi echipamente ştiinţifice.

Capsula Cygnus a fost lansată cu o rachetă Falcon 9, care aparține SpaceX, duminică, pe data de 4 august. Cygnus a fost prinsă de braţul robotic al Stației Spațiale Internaționale, marţi, la ora 07:11 GMT, transmite Agerpres, care citează Space.com. 

Ce nume are capsula de transport

 

Capsula de transport poartă numele S.S. Richard ”Dick” Scobee, după cel al comandantului misiunii NASA STS-51-L care s-a încheiat tragic pentru naveta Challenger. Capsula a transportat 3.720 de kilograme de alimente, echipamente ştiinţifice dar și alte provizii necesare echipajului ISS.

Video

Printre experimentele care au ajuns marţi pe ISS amintim și Rotifer-B2, care urmează să studieze felul în care zborurile spaţiale afectează mecanismele de reparare ale ADN-ului în cazul speciei de rotifere Adineta vaga.

Ce sunt rotiferele

 

Rotiferele sunt o încrengătură de nevertebrate acvatice microscopice care se înrudesc cu nematodele, cu dimensiuni între 0,04 şi 3 mm.

”Aceste organisme micuţe dar complexe sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a rezista în condiţii aspre de mediu, inclusiv doze de radiaţii de 100 de ori mai puternice decât cele pe care le por suporta celulele umane', conform NASA. Experimentul Rotifer-B2 'poate îmbunătăţi modul general în care înţelegem deteriorarea ADN-ului şi mecanismele sale de reparare pentru aplicaţii pe Pământ”, mai precizează NASA. Acesta este cel de-al 21-lea zbor de aprovizionare făcut de o capsulă din gama Cygnus către Stația Spațială Internațională.

Citește și - Cât de sigură mai e capsula Starliner? Decizia NASA cu privire la o nouă misiune

NASA a anunțat o nouă amânare a lansării misiunii Crew-9 către Stația Spațială Internațională. Motivele invocate sunt din cauza unor probleme tehnice cu privire la nava spațială Starliner, realizată de Boeing. Deși agenția spațială nu a transmis încă un anunț oficial, surse arată faptul că lansarea, inițial programată pentru data de 18 august, ar putea fi reprogramată pentru data de 24 septembrie, potrivit arstechnica.com.

Această întârziere survine în urma necesitatății reevaluării siguranței capsulei Starliner, care este în prezent andocată la Stația Spațială Internațională. Există preocupări permanente cu privire la capacitatea navei spațiale de a reveni pe Pământ în siguranță, cu astronauți la bord. Acum, NASA explorează toate soluțiile alternative, inclusiv posibilitatea de a aduce înapoi doar doi astronauți la bordul navei Crew Dragon a SpaceX, în loc de cei patru care au fost prevăzuți inițial. Inginerii continuă să investigheze pentru a afla cauza principală a problemelor, dificultăților legate de propulsoarele capsulei Starliner. Citește mai multe detalii și continuarea articolului aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel