Data publicării:

Companie farmaceutică, veste de ultimă oră: medicamentul său funcţionează împotriva coronavirusului

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Compania farmaceutică Merck, una dintre cele mai mari din lume, a anunţat că a dezvoltat un medicament care funcţionează împotriva noilor variante de coronavirus. 

Deoarece molnupiravirul nu vizează proteina spike a virusului - ţinta tuturor vaccinurilor COVID-19 actuale - care defineşte diferenţele dintre variante, medicamentul ar trebui să fie la fel de eficient pe măsură ce virusul continuă să evolueze, a declarat Jay Grobler, şeful departamentului de boli infecţioase şi vaccinuri de la Merck, potrivit Reuters.

Molnupiravirul acţionează asupra polimerazei virale, o enzimă necesară pentru ca virusul să producă mutaţii. Acesta este conceput pentru a acţiona prin introducerea de erori în codul genetic al virusului.

Datele arată că medicamentul este cel mai eficient atunci când este administrat imediat după infectare, a declarat Merck.

Varianta Delta nu era în circulaţie la momentul primelor teste



Producătorul american de medicamente şi-a testat antiviralul pe probe nazale prelevate de la participanţii la primele teste ale medicamentului. Delta nu se afla în circulaţie pe scară largă la momentul acelor teste, dar molnupiravirul a fost testat împotriva unor mostre de laborator ale variantei care a stat la baza ultimei creşteri a numărului de spitalizări şi decese cauzate de COVID-19.

Merck a declarat la începutul acestui an că un studiu mic, aflat în stadiu intermediar, a constatat că, după 5 zile de tratament cu molnupiravir, niciunul dintre pacienţii care au luat diferite doze de medicament nu a fost testat pozitiv pentru virusul infecţios.

În prezent, Merck desfăşoară două studii de fază III cu antiviralul pe care îl dezvoltă împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, unul pentru tratamentul COVID-19 şi altul cu rol preventiv.

Merck anticipează că studiul de fază III pentru tratament se va încheia la începutul lunii noiembrie, a declarat Grobler, citat de Mediafax.

Favipiravir ar putea fi disponibil pe scară largă 

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului FAVIPIRAVIR în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase. 

În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.

VEZI Favipiravir ar putea fi disponibil pentru TOȚI, cu prescripție medicală. Andrei Baciu, anunț

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel