CMMB, apel de Ziua Națională a Donatorului de Organe. Cum arată listele de așteptare pentru anul 2020
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de Jan Alexander de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Jan Alexander de la Pixabay
Activitatea de transplant în România trebuie revigorată, atrage atenția Colegiului Medicilor din Municipiul București, de Ziua Națională a Donatorului de Organe.

Dreptul la transplant nu trebuie negat niciunui pacient care are nevoie. Astfel, activitatea de transplant în România trebuie revigorată. Numai prin revigorarea activității la nivel național putem crește șansa la viață a pacienților care au nevoie de transplant, transmite CMMB într-un comunicat de presă.

Colegiul Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial din țară, cere măsuri prompte în acest sens, având în vedere listele de așteptare prezentate public pentru anul 2020:

- aproape 5.000 de persoane pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi

- peste 400 pentru transplant de ficat aproape

- 30 pentru transplant de cord

- 5 pentru transplant pulmonar

Ziua Națională a Donatorului de Organe este marcată în fiecare an pe 16 iulie

'Colegiul Medicilor din Municipiul București este alături de familiile pacienților care au trecut printr-o operație de transplant, precum și de cei aflați pe listele de așteptare, dar și de familiile donatorilor de organe, care, prin decizia lor, au ales sa dăruiască viață semenilor aflați în suferință.

Astăzi, de Ziua Națională a Donatorului de Organe, este momentul potrivit să transmitem mesajul nostru de susținere și încurajare a pacienților, dar și de mulțumire celor care trebuie să ia decizii vitale în momente atât de grele din viețile lor: donatori în viață și aparținători ai donatorilor aflați în moarte cerebrală. Gestul de a ajuta alți oameni necunoscuți, oferindu-le astfel șansa la viață, este unul neprețuit. Trebuie să înțelegem cu toții că transplantul înseamnă viață.', transmite CMMB.

Prof. dr. Cătălina Poiană: Creșterea numărului de donatori nu este suficientă

'Să nu uităm că donarea de organe înseamnă salvarea de vieți. De aceea, este necesară creşterea numărului de donatori şi, implicit, a numărului de proceduri de transplant de organe, țesuturi şi celule pe teritoriul României, în acord cu necesitățile patologiei şi pacienţilor vizați. Însă creșterea numărului de donatori nu este suficientă, dacă nu avem infrastructura și resursa umană necesare pentru ca activitatea de transplant să funcționeze eficient. Nu trebuie uitat nici că, pentru ca activitatea de donare de organe să funcționeze, trebuie să existe transparență, corectitudine și o legislație bine pusă la punct, cu reguli și proceduri clare', a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

Anul trecut, viețile a sute de pacienți din România au fost salvate prin transplant. Astfel, au fost 66 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. În plus, nouă transplanturi de ficat și 54 de transplanturi renale au putut fi realizate prin recoltarea de la donator în viață, încheie comunicatul CMMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel