Nicolae Ciucă: Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate! Inițiativa liberală a fost votată de Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut precizări, după adoptarea în Parlament a proiectului privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei.

Citește și - Camera Deputaților a adoptat proiectul cu privire la plafonul de impozitare a pensiilor

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a spus că peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari de la 1 octombrie, subliniind faptul că îşi ia angajamentul ferm ca PNL să fie în continuare alături de fiecare senior.

"Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate! Iniţiativa liberală care face dreptate pensionarilor a fost astăzi votată de Parlament. Prin aceasta, plafonul de impozitare creşte de la 2.000 la 3.000 de lei, iar pensiile mai mari vor fi impozitate doar pentru suma care depăşeşte 3.000 de lei, cu 10%. Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari de la 1 octombrie", a transmis Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul care definitivează reforma sistemului public de pensii



"Prin această măsură, facem viaţa mai bună seniorilor care au muncit pentru a construi România în care trăim astăzi. Acest proiect, alături de digitalizarea sistemului de pensii iniţiată tot de către ministrul liberal al Muncii de la acea vreme, Raluca Turcan, de recalcularea pensiilor şi eliminarea inechităţilor definitivează reforma sistemului public de pensii. Îmi iau angajamentul ferm ca PNL să fie în continuare alături de fiecare senior. România de azi s-a ridicat pe umerii lor, iar noi, liberalii, le respectăm moştenirea şi contribuţia", a mai scris Nicolae Ciucă.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile



Amintim faptul că Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi "pentru" şi 3 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional. 

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arată în proiect.  Până în prezent, pragul pentru impozitarea pensiilor a fost la 2.000 de lei.

Vezi și - Anunțurile zilei privind pensiile românilor

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a susținut, marți, declarații de presă despre recalcularea pensiilor. Milioane de pensii, reprezentând aproximativ 82,5%, au fost majorate în urma recalculării. De asemenea, la 13,8% urmează să crească peste patru luni, la data de 1 ianuarie 2025, odată cu prima indexare a valorii punctului de referință, potrivit legislației, a anunțat marți ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"Pentru cei 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Niciuna dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată.

Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025, prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptăţiţi decenii întregi şi cărora li s-a făcut dreptate prin noua lege a pensiilor", a declarat ministrul Muncii. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel