Câteva ponturi pentru a fi în siguranță pe şosele în timpul sezonului rece
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Circulatie iarna
Circulatie iarna

Pentru sezonul rece  nu toţi automobiliştii sunt pregătiţi. Unii dintre ei au multe ierni la activ, în timp ce alţii sunt la prima înfruntare  cu iarna pe şoselele din România. Pentru siguranţa dumneavostră rutieră, vă prezentăm câteva aspecte privind conduita în sezonul rece.

-  Suprafaţa de contact anvelopă/asfalt este egală cu cea a unei palme. Anvelopa reprezintă singurul contact al vehiculului cu asfaltul. Este crucial să aveţi anvelopele umflate la presiunea indicată de constructor, pentru a oferi nivelul maxim de aderenţă disponibil.

-  Şapte grade Celsius, momentul în care "M+S" face diferenţa. Odată ce temperatura de afară scade sub şapte grade Celsius, este indicat să aveţi anvelope potrivite sezonului rece. De la 1 noiembrie 2011, riscaţi să fiţi amendaţi dacă circulaţi pe un drum cu zăpadă şi/sau polei cu anvelope care nu poartă inscripţia M+S.

-  Anvelopele second-hand şi anvelopele prea vechi, risc inutil. În general, anvelopele second-hand sunt prea uzate pentru a mai oferi nivelul de aderenţă optim în sezonul rece, deşi legea îţi permite să circuli cu ele până când banda lor de rulare a ajuns la trei milimetri.

-  Presiunea din anvelope, factor cheie pentru siguranţa ta. Presiunea din anvelope scade odată cu temperatura de afară. Verificaţi periodic presiunea din anvelope, indiferent dacă este vară sau iarnă şi corectaţi îndată ce găsiţi o valoare greşită. Recomandarea este valabilă indiferent de anotimp. Nu cădeţi în cealaltă extremă – umflarea excesivă a anvelopelor. Aceasta duce la uzura accentuată a suprafeţei de rulare şi la reducerea aderenţei.

-  Manevrează comenzile cu grijă. Degeaba ai anvelope corespunzătoare, ABS+EBD+AFU şi ESP dacă bruschezi comenzile automobilului de parcă te-ai juca pe PlayStation.

-  Frânează din timp, accelerează după ce treci de viraj. Păstrează o distanţă mai mare între tine şi vehiculul din faţă şi încearcă să anticipezi ce vor face pietonii şi ceilalţi participanţi la trafic.

-  Controlul derapajului. Dacă roţile din faţă au derapat, ridică piciorul de pe acceleraţie. Dacă este necesar, apasă uşor frâna, fără să o blochezi şi fără mişcări bruşte. Dacă au derapat roţile din spate, dar ai în continuare controlul roţilor din faţă, accelerezi uşor pentru a prelua controlul – dacă ai o maşină cu tracţiune faţă.

-  Pregăteşte-ţi maşina pentru orice situaţie. Pe lângă trusa de prim ajutor, extinctorul, vesta florescentă şi triunghiul reflectorizant – obligatorii prin lege, este important să mai ai câteva elemente la bord. În primul rând, trebuie să ai roata de rezervă umflată şi haine călduroase. Pentru că nu poţi să ştii niciodată dacă rămâi blocat în zăpadă, este bine să ai şi o listă de provizii la bord în cazul în care pregăteşti o călătorie (alimente, pături, apă, lanternă ş.a.md.).

-  Nu uita de antigel şi lichid de parbriz. Prinşi în vâltoarea anvelopelor de iarnă, mulţi şoferi au uitat să verifice şi să schimbe concentraţia lichidului de răcire. Vă recomandăm un mix care să reziste la -30 de grade Celsius. Nu uitaţi să verificaţi dacă respectivul antigel este potrivit pentru sistemul de răcire al maşinii.

-  Frigul, duşmanul bateriilor. Ştim cu toţii că bateriile au probleme la temperaturi sub zero grade. Tocmai de aceea, este bine să verifici dacă funcţionează corect instalaţia electrică a autovehiculului pe care îl conduci şi dacă alternatorul îţi încarcă bateria în parametri.

- Zero grade Celsius, mai periculos decât credeaţi. Cel mai puţin aderent moment este atunci când temperatura exterioară este apropiată de zero grade Celsius. În momentul respectiv, gheaţa formată pe şosea fie se topeşte, fie abia se formează, iar aderenţa este la cel mai scăzut nivel posibil. În situaţii de acest gen, deplasaţi-vă cu atenţie sporită.

-  Spală maşina des. Ai trecut prin iarnă fără să speli maşina o singură dată? Foarte rău. În cazul în care societăţile de salubritate îşi fac treaba, acestea vor împrăştia amestec antiderapant pe şosea. Acest amestec de sodiu şi nisip este dăunător vopselei şi caroseriei. Spală maşina periodic, deşi o vei murdări din nou până la următoarea intersecţie.

Sursa: Automarket

Citește și:

Vezi aici câteva trucuri pentru a evita amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Atenţie, şoferi! Amenzi şi înainte de 1 noiembrie pentru maşinile fără cauciucuri de iarnă

De ce anvelopele all-season nu te scapă de amendă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel