Carnea de pasăre, "fruntașă" în farfuriile românilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Producţiile de lapte şi de lână au crescut în 2018 comparativ cu anul precedent, iar producţia de ouă a scăzut, în timp ce greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum a fost mai mare la păsări, a scăzut la bovine şi la porcine şi a rămas constantă la ovine şi caprine, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică date vineri publicităţii.

Astfel, în anul 2018 raportat la 2017, s-au constatat următoarele: greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut cu 12,4% la păsări, a scăzut cu 5,5% la porcine şi cu 4,1% la bovine şi a rămas constantă la ovine şi caprine; producţia totală de lapte a fost cu 0,2% mai mare; producţia de lână a crescut cu 4,2%, iar producţia de ouă a scăzut cu 4,7%.

În perioada analizată, în structura producţiei de carne s-au înregistrat creşteri ale ponderii producţiei de carne de pasăre (+3,9 puncte procentuale) şi scăderi ale ponderii producţiei de carne de porcine (-3 pp), carne de bovine (-0,8 pp) şi carne de ovine şi caprine (-0,1 pp).

Producţia de lapte de vacă (inclusiv pentru consumul viţeilor) în anul 2018 a fost de 40,475 milioane de hectolitri, cu 90.000 de hectolitri (+0,2%) peste nivelul anului precedent. Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+4,8%), Centru (+3,0%), Sud-Est (+0,7%) şi Sud Muntenia (+0,6%), iar scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-28,5%), Nord-Vest (-3,1%), Nord-Est (-0,6%) şi Vest (-0,4%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel