Capsula Starliner a scos un ”zgomot ciudat”. Astronautul Butch Wilmore: Nu știu ce îl produce. Sunați-ne dacă vă dați seama
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre ”zgomotul ciudat” al capsulei Starliner, raportat de astronautul Butch Wilmore.

Astronautul Butch Wilmore a raportat un „zgomot ciudat” provenind din capsula Starliner a companiei Boeing, ale cărei probleme l-au lăsat pe el și pe colega sa Suni Williams blocați pe orbită timp de șase luni mai mult decât au anticipat atunci când au plecat de pe Pământ în iunie.

Wilmore a contactat sâmbătă prin radio centrul de control al misiunii din Houston pentru a raporta un sunet pulsatoriu provenit de la un difuzor din interiorul capsulei. „Am o întrebare despre Starliner”, a spus Wilmore. „Se aude un zgomot ciudat prin difuzor... Nu știu ce îl produce”, a continuat acesta.

Acest lucru a declanșat o vânătoare pentru a afla care este cauza zgomotului în nava spațială care a fost afectată de scurgeri de heliu și probleme de propulsie și care este acum programată să se întoarcă pe pilot automat la un punct de aterizare în New Mexico, fără Wilmore și Williams, pe 6 septembrie, după ce NASA a decis că este prea riscant pentru astronauți să se întoarcă cu ea.

Cei doi urmează să se întoarcă pe Pământ într-o capsulă construită de concurentul companiei Boeing, Space X, în februarie.

Nu a fost localizată sursa

Sursa zgomotului pulsatoriu provenit de la Starliner nu a fost încă localizată. Wilmore le-a cerut controlorilor de la Houston să vadă dacă pot asculta, dar în cele din urmă Wilmore, care se pare că plutea în Starliner, a trebuit să își pună microfonul la difuzor.

„În regulă, Butch, am auzit”, a transmis controlul misiunii prin radio. Wilmore a răspuns prin radio: „Vă las să vă gândiți și să vedeți dacă vă puteți da seama ce se întâmplă... Sunați-ne dacă vă dați seama”.

Sunetul a fost surprins și împărtășit de un meteorolog din Michigan pe nume Rob Dale și a fost raportat pentru prima dată de Ars Technica. Potrivit publicației, suntele ciudate din navele spațiale nu sunt neobișnuite. În 2003, astronautul chinez Yang Liwei a declarat că a auzit ceea ce părea a fi o găleată de fier lovită de un ciocan de lemn, conform The Guardian.

Astronauții veterani ai NASA, Butch Wilmore și Suni Williams, au devenit primul echipaj care a călătorit cu Starliner pe 5 iunie, când au fost lansați spre ISS pentru ceea ce se aștepta să fie o misiune de testare de opt zile.

Probleme la sistemul de propulsie

Sistemul de propulsie al Starliner a suferit o serie de defecțiuni începând cu primele 24 de ore ale zborului către ISS, provocând luni de întârzieri. Cinci dintre cele 28 de propulsoare s-au defectat și au apărut mai multe scurgeri de heliu, care este utilizat pentru presurizarea propulsoarelor.

Capsula Starliner a eșuat la un test din 2019 de lansare către ISS fără echipaj, dar a reușit în mare parte într-o nouă încercare din 2022, unde a întâmpinat, de asemenea, probleme cu propulsoarele. Misiunea din iunie cu echipaj a fost necesară înainte ca NASA să poată certifica capsula pentru zboruri de rutină, dar acum calea de certificare a echipajului Starliner a fost dată peste cap.

De când Starliner s-a andocat la ISS în iunie, Boeing s-a grăbit să investigheze ce a cauzat defecțiunile propulsoarelor și scurgerile de heliu. Compania a organizat teste și simulări pe Pământ pentru a colecta date pe care le-a folosit pentru a încerca să convingă oficialii NASA că Starliner este sigur pentru a transporta echipajul înapoi acasă, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel