Bucureștenii respiră aer de proastă calitate: Concentraţiile de praf au fost de trei ori mari decât limita admisă, în 2010
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
poluarea-din-bucuresti
poluarea-din-bucuresti

Bucureştenii au respirat, în 2010, un aer cu concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decât limita admisă, în timp ce depăşirile zilnice maxime înregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, relevă studiul 'Calitatea aerului în Bucureşti - efecte asupra sănătăţii', dat publicităţii, miercuri, de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Potrivit cercetării, anul trecut, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10). De asemenea, unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante, informează Agerpres.

Studiul relevă, totodată, că valorile de pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 depăşesc limita pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate. Mai mult, la şapte din cele opt staţii unde sunt măsurate concentraţiile de poluare din Capitală, au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene.

Dintre substanţele poluante din aerul respirat în Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5.

Mediile anuale, atât pentru PM10, cât şi pentru PM2,5, sunt mai mari decât limita anuală la toate staţiile la care sunt măsurate, se precizează în studiul Ecopolis.

Ecopolis a monitorizat calitatea aerului din Bucureşti pe întreg anul 2010, pe baza datelor colectate de la toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din Capitală. Au fost analizate datele la nivel de medii orare, medii glisante pentru opt ore sau medii zilnice, în funcţie de modul de măsurare şi clasificare a concentraţiilor pentru fiecare substanţă în parte.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2009 cu scopul promovării principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel