Data publicării:

Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", în concert extraordinar de Ziua oraşului la Oradea

Autor: Ema Apostu | Categorie: Root
WhatsApp
Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" a susţinut sâmbătă seară, în Piaţa Unirii din Oradea, un concert extraordinar organizat de Primăria Oradea cu ocazia Zilei oraşului, cei peste 1.000 de spectatori aplaudând puternic după fiecare lucrare interpretată.

"Am ales să invităm această fanfară la Oradea pentru ziua oraşului din 12 octombrie deoarece este o zi specială, care, deşi cu două conotaţii în ani diferiţi, este strâns legată de Armata Română. În acest context nu puteam avea ceva mai bun decât ce are armata română mai valoros în zona muzicală. Or, se ştie că Brigada 30 Gardă 'Mihai Viteazul', fanfara ei militară, este vârful de lance al muzicii militare din ţară. Ei au decis programul artistic. Noi le-am spus doar că aşteptăm tot ce au mai bun", a declarat, pentru Agerpres, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurcă.

Cei 32 de artişti instrumentişti au oferit, spre încântarea publicului şi aplauzele lor numeroase, un concert de o oră şi jumătate, sub bagheta, alternativă, a celor doi dirijori: şeful Muzicii militare a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", colonelul Florian Mihai, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, şi prim-dirijorul maior Adrian Curelea.

"În această zi deosebită pentru dvs, vrem să vă oferim un concert aniversar dedicat zilei municipiului Oradea. Noi, muzicienii militari, cântăm pentru publicul larg, dând o notă specială unor sărbători militare sau naţionale prin concertele susţinute, evenimente culturale în care sunt prezentate nu doar marşuri ostăşeşti, ci sunt abordate toate genurile muzicale din repertoriul românesc şi internaţional", a spus, în salutul său, Florian Mihai.

Programul a cuprins aproape 20 de piese, din genuri diferite, alcătuit din melodii de muzică uşoară şi populară românească, piese străine renumite, muzică de film, un tribut rock-and-roll, un colaj latino-american, o fuziune de teme muzicale celebre, valsuri vieneze şi desigur, binecunoscutele, marşuri militare.

Dirijorul Florian Mihai a interpretat, ca solist vocal, trei piese, acompaniat de orchestră: "Sărut, femeie, mâna ta" şi două creaţii proprii, cântecul patriotic "Se-aude glas peste Carpaţi" şi una specială numită "Zbor lin către cer".

Aceasta din urmă a fost scrisă şi dedicată unui tânăr din Brigada 30 Gardă care şi-a petrecut ultima noapte din viaţă la Oradea, înainte de a muri, în urmă cu patru ani, într-un accident al autocarului pe drumul de întoarcere spre Bucureşti. Era fratele dirijorului, sublocotenent post-mortem Mihai Laurenţiu-Rodion. Avea 33 de ani. Muzica militară îl însoţise atunci pe ministrul Mircea Duşa la ceremoniile de la Oradea prilejuite de Ziua Imnului Naţional şi aniversarea celor cinci ani de la inaugurarea Centrului NATO - Humint.

"În memoria fratelui meu am scris versurile şi am compus melodia Zbor lin către cer", a spus, cu emoţie în glas, Florian Mihai.

Orădenii au mai avut ocazia să asculte o prelucrare orchestrală cu motive muzicale din filmele Naşul şi Love Story şi s-au bucurat dansând pe "Valurile Dunării".

La solicitarea publicului, orchestra a mai cântat, la final, cântecele patriotice "Treceţi, batalioane române, Carpaţii!" şi "Drum bun!".

"Orice eveniment cu o fanfară de-a noastră înseamnă o perpetuare a acestei arte. Mă bucur enorm pentru concertul acestei orchestre minunate! Este o muzică plină de imbold, de dragoste de viaţă şi de un cald sentiment patriotic al apartenenţei naţionale. Ostaşii noştri s-au hrănit cu muzică. Chiar şi noi, când eram copii, alergam desculţi pe stradă în pas cadenţat în urma trupelor care ieşeau, pe muzică, la instrucţie. Ar trebui să existe câte o fanfară în fiecare oraş, pentru că la orice eveniment muzica de fanfară conferă solemnitate, înalţă şi bucură sufletele", a declarat, pentru AGERPRES, prima interpretă profesionistă a cântecului popular românesc din Bihor, Maria Haiduc, care a împlinit recent 80 de ani.

Evenimentul artistic a fost organizat de Primăria Oradea, prin APTOR, în parteneriat şi cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. Bugetul alocat de primărie pentru acest concert a fost estimat, de directorul Jurcă, la suma de circa 60.000 de lei.

Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", unitate emblematică a Armatei Române, depozitară şi continuatoare a tradiţiilor tuturor unităţilor de gardă începând cu anul 1860, reprezintă astăzi singura unitate a Armatei României care îndeplineşte misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel, şefi de stat, de guvern şi miniştri, prin valoarea corpului de cadre, prin profesionalism, prin simbolurile sale şi prin uniforma de ceremonie.

Ziua de 12 octombrie, sărbătorită ca Ziua oraşului Oradea din 1992, este un moment cu o dublă semnificaţie în istoria aşezării de pe Crişul Repede. În acest an, s-au împlinit 101 ani de la momentul semnării, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, a Declaraţiei de independenţă a românilor din Transilvania, dar şi 75 de ani de la eliberarea municipiului de sub ocupaţie străină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel