Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Misterul exploziei din Marea Neagră, surprinsă de o cameră din Olimp. Ipotezele experților

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Știrile Pro TV
Foto: Captură video Știrile Pro TV

O explozie misterioasă a fost observată în largul Mării Negre.

Un fenomen misterios a fost surprins în largul Mării Negre, în timpul furtunii de duminică seară, transmite Pro TV. Oamenii au văzut și filmat deasupra mării o explozie ciudată. 

Specialiștii în chimie spun că ar putea fi vorba despre o explozia unei pungi de gaze. Există posibilitatea ca aceasta să se fi desprins de pe fundul apei, iar atunci când a ajuns la suprafaţă să fi fost aprinsă de un fulger. Zona care se luminează deasupra mării se află la circa 180 de kilometri de mal, potrivit estimărilor făcute de specialiști în urma analizei imaginilor video surprinse duminică seară la ora 23 și 16 minute, de o cameră care transmite în direct imagini din stațiunea Olimp.

Explicațiile specialiștilor

Anca Sterpu, șefa departamentului de chimie și inginerie chimică de la Universitatea Ovidius din Constanța, susține că bila de foc observată pe filmare a fost provocată de explozia unor acumulări de gaze.

„Arată ca o explozie, cu furtuna, ceva... să fi fost vreun fulger care să fi antrenat”, a spus aceasta.

Această varianta este susținută și de alți specialiști.

„Marea Neagră poate elimina bule de gaze inflamabil, în anumite condiții, mișcări tectonice în special, pot să genereze desprinderi, dezechilibre și desprinderea unor bule de gaz care să iasă la suprafață”, a declarat Adrian Bâlba, biolog.

„Dacă există un fulger care se descarcă în mare și avem o pungă din asta de gaz la suprafață, poate să declanșeze o explozie, dacă avem și gazul și cantitatea de oxigen suficientă care să pornească și să mențină explozia”, a spus Alex Trandafir, climatolog.

Anca Sterpu, inginer chimist: Până acum nu s-a întâmplat niciodată

Specialiștii spun că în Marea Neagră, la adâncimi mai mari de 200 de metri, se află cantităţi mari de hidrogen sulfurat, iar acum se fac cercetări pentru a afla dacă acest gaz este cauza exploziei.

„Până acum nu s-a întâmplat niciodată să explodeze aceste depozite, să ajungă la suprafață ca să se poată descompune și să poată să elibereze componentul explozibil”, a mai spus Anca Sterpu.

Între timp, Autoritatea Navală, Ministerul Apărării și Agenția Națională de Resurse Minerale au transmis că nu au date cu privire la o posibilă explozie în Marea Neagră, dar că investighează aceste raportări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel