Data actualizării:
Data publicării:

Arheologii au făcut o descoperire „surprinzătoare” despre unul dintre strămoșii lui Iisus Hristos

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp

Arheologii au făcut o descoperire uimitoare despre unul dintre strămoșii lui Iisus Hristos.

Un nou studiu sugerează că povestea biblică a regelui Iosia, considerat drept „ultimul monarh drept al Iudei” și strămoș al lui Iisus, ar putea avea un fundament istoric real, potrivit unei analize publicate recent,citată de The Telegraph.

Până de curând, nu existau dovezi arheologice sau istorice concrete care să ateste existența lui Iosia, domnia sa fiind cunoscută doar din relatările scripturale, în special din Cartea a patra a Regilor. Totuși, mulți istorici îl considerau un personaj real, chiar și în lipsa confirmărilor. Cercetările arheologice desfășurate la Tel Megiddo – oraș antic situat în nordul actualului Israel și amintit în Apocalipsa după Ioan – aduc acum primele indicii concrete legate de prezența egiptenilor în acea zonă în perioada în care Iosia ar fi trăit. Potrivit Bibliei, regele Iosia ar fi murit acolo, ucis de faraonul egiptean Necho al II-lea.

Ce au găsit arheologii

 

Descoperirea, considerată „surprinzătoare” de către echipa de cercetători, indică faptul că la Megiddo exista o structură de mari dimensiuni datând de la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr., în care au fost găsite numeroase vase din ceramică provenind din Egipt, alături de câteva obiecte din Grecia de Est. Aceste artefacte sugerează o posibilă garnizoană egipteană la fața locului în acea perioadă, ceea ce ar susține versiunea biblică a confruntării dintre Iosia și Necho.

Assaf Kleiman, cercetător la Universitatea Ben Gurion din Beersheba și coautor al studiului, a declarat că aceste dovezi arheologice oferă un context nou asupra poveștii morții regelui. 

„Biblia relatează moartea lui Iosia la Megiddo în două locuri. El este ucis de Necho în timpul unei întâlniri la Megiddo în Cartea Regilor și ucis într-o luptă cu egiptenii în Cartea Cronicilor. Pe acest fundal, noile dovezi privind o garnizoană egipteană, posibil cu mercenari greci, la Megiddo la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. pot oferi contextul evenimentului. În plus, în două locuri din operele profetice, Ezechiel și Ieremia, Biblia sugerează că anatolienii din vest - lydienii - au fost implicați în uciderea lui Iosia”, explică Assaf Kleiman.

Regele Iosia este amintit în Evanghelia după Matei ca făcând parte din genealogia lui Iisus și este descris în Vechiul Testament drept un reformator religios care a abolit practicile idolatre, impunând cultul dedicat exclusiv lui Yahweh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel