Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2025. Suma pe care o vor încasa lunar părinții
Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2025.
Alocaţiile de stat pentru copii se vor majora, de la 1 ianuarie 2025, cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a instituției.
"Alocațiile de stat pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025. Majorarea alocațiilor va fi de 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Drept urmare, alocațiile vor fi majorate astfel:
- de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități
- de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani", se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Reamintim că alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024 cu 13,8%.
Proiect pentru sporirea natalității, prin majorarea indemnizației de creșterea copilului. Cât s-ar primi pentru al doilea sau al treilea copil
Reamintim că recent mai mulți parlamentari PNL au depus o propunere legislativă care prevede majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu 25% pentru al doilea copil și cu 35% începând cu al treilea.
În acest sens, proiectul menționat modifică articolul 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
”Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Cuantumul indemnizației lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News