Data actualizării:
Data publicării:

ȘtiriDiaspora organizează dezbaterea "România, un loc al diversității și al valorilor"

Autor: Gabriela Ungureanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Joi, începând cu ora 14.00, ȘtiriDiaspora organizează dezbaterea "România, un loc al diversității și al valorilor". Evenimentul se va desfășura în sistem hibrid și va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora.

ȘtiriDiaspora organizează a cincea ediție a dezbaterii "Tradiții românești în diaspora", intitulată "România, un loc al diversității și al valorilor", în data de 10 octombrie 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 14:00 (ora locală a României). Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

Dezbaterea, moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora, își propune să abordeze teme precum rolul centrelor de cultură în promovarea tradițiilor și obiceiurilor, reflectarea celor mai reprezentative tradiții din diferite regiuni ale României în diaspora și principalele provocări în păstrarea tradițiilor românești în străinătate.

Totodată, vom vorbi despre măsurile pe care le pot lua autoritățile române pentru a sprijini comunitățile din diaspora în conservarea tradițiilor, dar și despre modul în care percep tinerii din diaspora tradițiile regionale.

                 

Youtube video image

Lista invitaților care vor participa la dezbaterea "România, un loc al diversității și al valorilor"

- CUVÂNT DE DESCHIDERE: Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

- Diane DOBREAN, Director Centrul Cultural "Valentin Uritescu" Cugir
- Alina Petronela SULICU, Manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila
- Andreea EMBER, Manager monumente istorice în cadrul Centrului Monumentelor Naționale din Franța și Președinte Asociația RO Solidaritate din Franța
- Mioara MORARU, Președinte Asociaţia Culturală Româno-Italiană „PROPATRIA”
- Laura Elisabeta PANAITESCU, Etnolog și Coordonatoarea Departamentului de Tradiții și Valorificare a Obiceiurilor Folclorice Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați
- Daniela FLOROIAN, Bibliotecar Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
- Ionela Maria SCURTU-CARDOȘ, Membru Fondator Asociația Centrul Cultural Balada din Gijón – Asturias, Spania
- Nora Maria VASILESCU, Scriitoare stabilită în SUA și Membru în echipa consulului onorific din Connecticut
- Andreea COSMA, Colaborator Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”
- Ecaterina PÎSLARIU, Președinte Asociația Ansamblul Traistuta din Cremona, Italia


Temele dezbaterii

 

- Care sunt cele mai reprezentative tradiții din diferitele regiuni ale României și cum sunt acestea reflectate în diaspora?
- Dansuri populare, muzică tradițională, port popular și meșteșuguri. Cum sunt acestea păstrate în comunitățile românești din diaspora?
- Provocări în păstrarea tradițiilor românești în diaspora
- Diaspora românească, promotor al patrimoniului cultural românesc în mediul internațional
- Rolul centrelor de cultură în promovarea tradițiilor și obiceiurilor
- Ce rol joacă organizațiile și asociațiile românești din diaspora în promovarea și păstrarea tradițiilor regionale?
- Ce măsuri pot lua autoritățile române pentru a sprijini comunitățile din diaspora în conservarea tradițiilor? 
- Cum sunt celebrate sărbătorile tradiționale din diverse regiuni în comunitățile românești din diaspora? Există evenimente specifice care reunesc comunitățile în jurul acestor tradiții?
- Tezaure culturale românești în diaspora
- Cum percep tinerii din diaspora tradițiile regionale? Există o tendință de reîntoarcere la rădăcini sau de distanțare față de acestea?


Contextul dezbaterii "România, un loc al diversității și al valorilor"

România este o țară cu o istorie și o cultură profund înrădăcinate în obiceiuri și tradiții populare care variază de la o regiune istorică la alta. Aceste tradiții includ ritualuri legate de sărbători religioase, meșteșuguri, muzică tradițională, dansurile populare și multe altele care au fost transmise din generație în generație, constituind esența identității naționale și a valorilor comunităților locale.

În contextul migrației masive, milioane de români s-au stabilit în străinătate, formând comunități puternice. Deși diaspora românească s-a integrat în noile țări de reședință, tradițiile și obiceiurile au continuat să joace un rol important în viața românilor de pretutindeni, iar păstrarea și promovarea acestora constituie un factor important. Pe de-o parte, prin intermediul tradițiilor se menține legătura străbună cu înaintașii, iar pe de alta, prin reactualizarea lor se deschid noi raporturi, împrospătându-se întâlnirile intracomunitare, dar și în afara comunității, a conaționalilor care trăiesc în diferite țări de pe mapamond. De asemenea, tradițiile prin diversitatea lor caracteristică fiecărei zone a României, conturează o imagine omogenă României, în exterior, întregind, dar sub forma variației de obiceiuri, motto-ul Uniunii Europene - „unitate în diversitate”. 


În cele mai multe cazuri, bisericile, organizațiile culturale și centrele comunitare românești au devenit locuri centrale pentru celebrarea acestor tradiții prin intermediul numeroaselor evenimente pe care le organizează. Cu toate acestea, păstrarea autentică a acestor tradiții se confruntă cu provocări în diaspora, de la influențele culturale externe la adaptările necesare mediului urban și multicultural. Totodată, românii din diaspora își doresc să fie conectați la valorile străvechi, dar și la actualitatea spirituală din țară, considerându-se, pe foarte bună dreptate, părtași la modernizarea României de astăzi. 

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A cincea ediție a dezbaterii va explora modul în care tradițiile românești din regiunile istorice au fost adaptate și păstrate în comunitățile de români din diaspora, modul în care pot fi transmise noilor generații și care sunt principalele provocări cu care se confruntă comunitățile românești din afara țării în păstrarea identității culturale. Totodată, se va discuta despre importanța și impactul pe care aceste tradiții îl au asupra românilor din diaspora și despre cum ele pot contribui la construirea unui sentiment de apartenență și comunitate în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel