Data publicării:
Tradițiile culturale naționale, promovate în rândul tinerilor români din diaspora la cel mai înalt nivel. Eveniment de amploare în centrul Romei / video
Mioara Moraru, Președintele Asociației Culturale Româno-Italiene „PROPATRIA”, a dezvăluit care sunt proiectele pe care le desfășoară în vederea păstrării tradițiilor românești în Italia.
Tinerii români din afara granițelor țării nu au o structură națională pe care să se susțină și adesea oscilează între rădăcinile etnice românești și mediul străin în care trăiesc, păstrarea valorilor naționale fiind extrem de dificilă în societăți tot mai globalizate. Prin Asociația Culturală Româno-Italiană „PROPATRIA”, aceștia au șansa să păstreze o minimă legătură cu originile românești și să cunoască tezaurul artistic pe care țara-mamă îl deține.
„Ce provocări întâlniți în păstrarea tradițiilor românești în Italia“, a întrebat jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora.
„Provocările sunt aceleași ca peste tot. Tinerii noștri se regăsesc între două lumi, între provocarea de a păstra și a se regăsi în rădăcinile lor românești și provocarea de a se asimila în societatea în care trăiesc.
Asociația noastră (n.r. Asociația Culturală Româno-Italiană „PROPATRIA”) lucrează în această direcție și cred că lucrurile pe care le facem ies bine. Sunt 14 ani de când facem un festival internațional care s-a născut în Italia și de 3 ani îl purtăm prin Europa, festival care înglobează și evenimente folclorice, în care promovăm tradițiile românești, portul popular românesc, expoziții de folclor.
Anul trecut, de exemplu, la a 13-a ediție PROPATRIA, am avut un eveniment extraordinar de mare și de important, cu mare impact la public. Pentru prima dată, în centrul Romei, în Piazza di Spagna, a avut loc concertul susținut de către Ansamblul folcloric Țara Vrancei din Focșani.
De asemenea, un alt eveniment l-am dedicat Zilei Internaționale a Iei, când la porțile Romei, în localitatea Pavona, au fost 3 zile de evenimente excepționale, susținute tot de Ansamblul Țara Vrancei, dar și o expoziție extraordinară de port popular românesc autentic“, a spus Mioara Moraru.
Foto: Freepik
Asociația Culturală Româno-Italiană „PROPATRIA” are de asemenea în vedere numeroase proiecte prin care cultura românească și valorile naționale să fie promovate la cel mai înalt nivel în afara granițelor țării.
„Pentru noi este foarte important să găsim resursele, locațiile și momentele potrivite pentru a prezenta tinerilor, pentru că ei sunt cei care au nevoie să se identifice cu tradițiile noastre, cu portul popular românesc și să înțeleagă ce valoare are cultura românească și că e păcat să se piardă“, a mai spus Mioara Moraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News