Data publicării:

Adaptarea virusului și noi mutații COVID. Gheorghiță, despre varianta Epsilon

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro

Cât există circulație intensă a virusului SARS-CoV-2 în populație, există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații, afirmă coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

Alegeri prezidentiale 2024

„Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Admite că pot apărea noi mutații ale virusului SARS-COV2

„Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, a mai zis președintele CNCAV.

Gheorghiță: 0,1% dintre românii vaccinați cu ambele doze s-au infectat cu SARS-CoV-2

Doar 0,1% dintre românii vaccinați cu ambele doze s-au infectat de la debutul campaniei de imunizare din România, potrivit lui Valeriu Gheorghiță.

„23.814 persoane sau 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu minimum o doză au avut un test pozitiv. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la testul pozitiv este de 13 zile. În ceea ce privește persoanele vaccinate cu schema completa care au fost depistate cu infecție de la debutul campaniei de vaccinare până pe 4 iulie, 4.990 persoane sau 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2 au fost testate pozitiv”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Trebuie să înțelegem că eficacitatea vaccinurilor, în mod deosebit dacă facem referire la vaccinurile pe bază de ARN mesager care sunt cele mai folosite în România, au procente de peste 95%. Ceea ce înseamnă, pe înțelesul tuturor, că vaccinurile scad riscul de infectare de cel puțin 20 de ori”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel