Vlad Voiculescu spune că nu există bază legală pentru testele non-invazive în școli: Poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință dacă există
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto captură video
foto captură video
Vlad Voiculescu afirmă că nu există bază legală pentru achiziționarea de teste non-invazive pentru elevi,  pentru testarea COVID-19, asta deși anterior a cumpărat peste 1 milion de teste antigen pentru școli, rămase nefolosite în majoritate. 

Andreea Moldovan: Testele non-invazive nu sunt agreate, nu sunt suficient de bune

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a susținut că testele non-invazive nu se află în acest moment în metodologia de lucru a  INSP: ”În momentul în care vor fi de o calitate superioară și corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populație. Deocamdată, nu sunt agreate, pentru că nu sunt suficient de bune”.

Vlad Voiculescu îi invită pe cei care doresc să facă un test non-invaziv să-și cumpere

Vlad Voiculescu a intervenit și a spus că ”Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru a achiziționa teste pentru școli sau pentru alte unități din subordine, iar aceste teste constituie un filtru. Oricine dorește să achiziționeze un test sau altul o poate face, Ministerul Sănătății nu are bază legală pentru achiziționarea de teste pentru școli, e cât se poate de clar”.  

”Când spun că nu există bază legală, vă rog să verificați dacă există, poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință.” a afirmat, ulterior, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății, despre posibilitatea achiziționării de teste non-invazive în școli. 

Vezi și: Sorin Cîmpeanu: Cursurile vor fi reluate în iunie dacă vor fi disponibile teste non-invazive

Totuși, a existat bază legală pentru achiziționarea testelor antigen pentru școli, considerate invazive de către părinți și, prin urmare, refuzate. Aceeași bază ar putea folosită și pentru testele non-invazive.

”Testarea ar fi trebuit să înceapă în 8 februarie, când au fost distribuite 1.150.000 de teste. Conform ultimelor raportări ale Ministerului Sănătății, au fost utilizate 19.000 de teste. Asta înseamnă sub 2% din testele avute la dispoziție. S-a întâmplat acest lucru pentru că testele rapide antigen trebuie efectuate de personal medical care lipsește în școlile din România. Pe de altă parte, sunt considerate invazive de către mulți părinți, mai ales părinții unor elevi de vârstă mică, și, pe baza caracterului considerat invaziv, nu-și dau acceptul care este absolut necesar pentru testarea elevilor, în cazul în care prezintă simptome specifice sau dacă sunt contacți ai unor colegi confirmați.” a mai subliniat în trecut ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a și punctat într-una din ultimele ședințe PNL, la care a fost prezent și Raed Arafat, că nu există o bună înțelegere cu Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel