Data publicării:
Virgil Musta, cine primește anticorpii monoclonali și în ce condiții. ”Să se testeze repede, ei fac forme severe”
Dr. Virgil Musta a spus, în cadrul dezbaterii "Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19", organizată de DC MEDIA GROUP, cine primeşte acest tratament şi în ce condiţii.
"Aceşti anticorpi monoclonali, ca şi medicamentele antivirale cu acţiune diferită pe virus, sunt eficienţi în prima săptămână. Până în 10 zile. Ca să putem administra aceşti anticorpi, trebuie să depistăm repede boala, la primele simptome, ca să putem evalua pacientul şi să administrăm anticorpii. Din punct de vedere medical, administrarea e o formalitate. Se face o perfuzie, după care se urmăreşte câteva ore pacientul şi se poate externa. Se pot administra şi în condiţii de ambulator.", a declarat dr. Virgil Musta.
Terapia cu anticorpi monoclonali, scumpă
"Dar, fiindcă este o terapie scumpă, este important să specificăm că aceşti anticorpi nu înlocuiesc vaccinurile. Vaccinurile sunt esenţiale ca să te protejeze. Dar sunt persoane care nu se pot vaccina sau care în urma vaccinului au puţini anticorpi şi care sunt la risc de evoluţie severă dacă se îmbolnăvesc. Aceştia sunt cei care se califică pentru administrarea anticorpilor monoclonali. Asta se întâmplă la noi în ţară, dar şi în alte ţări. Niciunde nu se dau aceşti anticorpi la oricine în orice condiţii.
Condiţia principală este ca pacientul să fie în primele 7 zile ale bolii, să nu necesite oxigen. Sunt condiţii pe care FDA şi EMA le-au impus în administrarea acestor anticorpi. După care există criterii de patologie. Noi am considerat că trebuie să aibă patologie încărcată şi, când va veni o cantitate mai mare de anticorpi, să flexibilizăm schema ", a mai spus medicul.
Cine poate beneficia de anticorpii monoclonali
"Pot beneficia pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă sau cu infarct miocardic recent. Pot beneficia cei cu afecţiuni pulmonare, pot beneficia cei cu neoplazii, care sunt în tratament însă. Aceştia au o şansă de supravieţuire. Mai pot beneficia pacienţi cu boli cronice hepatice, cum ar fi ciroza hepatică. Nu orice hepatită, ci doar forme severe. Bineînţeles, cei care sunt cu obezitate şi diabeticii de tip 1 sau insulino-dependenţi, pentru că ei fac forme severe de boală. Nu în ultimul rând, pacienţii cu terapie imunosupresoare sau cei cu transplant de organe, şi pacienţii cu HIV. Ca şi ultim criteriu, sunt cei cu vârstă peste 65 de ani, adică cei cu risc mare de a face formă severă de boală şi care acumulează patologii încărcate la vârsta asta.
Trebuie să precizăm că în procesul de administrare a anticorpilor, un rol deosebit de important îl au medicii de familie. Noi, ca specialişti, nu ştim patologia cronică a pacientului. Eu le recomand să facă o cartagrafiere a persoanelor care s-ar încadra, iar dacă se infectează, să ni-i recomande imediat pentru acest tratament. Asta trebuie să ştie şi pacienţii. Dacă fac o infecţie sau au simptome de COVID-19, să se testeze rapid. Pentru că, din păcate, formele severe se testează târziu, când simptomele sunt intense sau când nu mai pot respira. În aceste faze nu sunt eficienţi aceşti anticorpi monoclonali", a concluzionat Virgil Musta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News