Vânzarea revistei Big Issue din Marea Britanie a ajuns monopolul românilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
firuta
firuta

Un nou scandal se prefigurează în Marea Britanie, după ce [/caption] În ultimii 20 de ani, vânzătorii revistei "Big Issue" au ajuns să facă parte din peisajul străzilor englezeşti, mulţi britanici cumpărând revista doar pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost, care o vând. În ultimii ani, profilul tipic de vânzător al revistei s-a schimbat: femei din Europa de Est, purtând fuste lungi şi baticuri, iau tot mai des locul "homles"-ului britanic tradiţional.

Situaţia a intrat în atenţia presei britanice săptămâna trecută, când o decizie a unei instanţe din Bristol i-a dat dreptul Firuţei Vasile, o româncă mamă a patru copii, să beneficieze de ajutor social pentru o locuinţă, în plus faţă de alte ajutoare de stat pe care deja le primea.

Firuţa Vasile cumpăra revistele "Big Issue", apoi le revindea la suprapreţ, pentru a obţine profit. Instanţa a decis că românca este angajată pe cont propriu, ceea ce înseamnă că poate cere ajutor de stat pentru o locuinţă, lucru la care nu avea dreptul până acum.

Românca primea de la statul britanic 25.500 de lire sterline pe an, ca ajutoare sociale, însă a dat statul în judecată anul trecut, pentru că a fost refuzată la ajutor pentru locuinţă. După ce a câştigat procesul, ea va primi în plus 2.600 de lire sterline pe an.

Fondatorul revistei "Big Issue", John Bird, a declarat că va demasca şi va elimina pe toţi vânzătorii care nu îndeplinesc condiţiile. "Big Issue" a fost fondată în 1991 şi vinde în jur de 120.000 de exemplare pe săptămână. Anul trecut, compania care o publică a relaxat condiţiile pentru vânzători, permiţându-le nu doar "homleşilor" să vândă, ci şi celor afectaţi de criza financiară.

"În trecut, le-am dat posibilitatea evreilor şi indienilor să vină aici şi să muncească pentru a scăpa de sărăcie - şi asta au făcut. Dar nu putem să convingem grupuri de români din Marea Britanie să lucreze cu romii. Îi sunăm şi le zicem: Uite, acum lucrăm cu mulţi români. Puteţi să ne ajutaţi? Ei ne zic: Ăştia nu sunt români. Sunt ţigani. Asta e marea problemă, nimeni nu vrea să aibă de-a face cu ei", spune John Bird.

"Maşini mari, luxoase, Mercedes şi BMW-uri, vin şi încarcă grămezi de reviste, apoi pleacă să le distribuie. Ce caută astfel de oameni, care conduc maşini ca astea, să cumpere revista şi să o vândă mai departe? Sunt prea multe exemplare ca să le poată vinde un singur om, deci cred că au o reţea care lucrează pentru ei. Şi fac asta pentru că le ies mulţi bani. E crimă organizată", a declarat un vânzător britanic.

Citește și:

Vezi de ce o româncă primește ajutoare sociale de peste 30.000 de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel