Data publicării:
Vaccin anti-Covid-19 în cutii de pizza. Stăncel, expert în sănătate publică: Problema este următoarea
Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a comentat pentru DC News situația vaccinurilor anti-Covid transportate în cutii de pizza.
Decizia Institutului „Cantacuzino” de a transporta vaccinul anti-COVID în cutii de pizza a stârnit numeroase discuții. Un comunicat al Institutului arăta că, din cauza sărbătorilor, când furnizorii de ambalaje nu au avut activitate, a fost nevoie de cutiile luate din comerț. Deși s-a pus inițial sub semnul întrebării faptul că situația în cauză ar fi putut periclita calitatea serului, nu este vorba despre așa ceva.
Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel ne-a declarat, vizavi de acest subiect, că „prima dată am crezut că este o glumă.”
Totuși, Ioana Stăncel a atras atenția pentru DC News că „sunt cutii noi”, iar „faptul că erau imprimate cu *pizza* nu mă deranjează. Esențialul este că, din punct de vedere tehnic, au asigurat siguranța atât privind lanțul de frig, dar și integritatea flacoanelor.”
Ioana Stăncel: Problema este de percepție, de imagine
„Este drept că în aceste momente și știindu-se că vin vaccinurile, ar fi trebuit să existe o planificare mai bună, o pregătire în așa fel încât să evităm situații care duc în derizoriu eforturile tuturor. Lumea începe să glumească și nimeni nu mai ia în serios. Din punct de vedere al siguranței și al riscului, nu e nicio problemă. Problema este de percepție, de imagine și noi suntem o nație de glumeți.”, a explicat Ioana Stăncel pentru DC News.
De asemenea, expertul în sănătate publică ne-a mai spus că „dacă ar fi existat o planificare corectă în cadrul acestui Comitet național de vaccinare, ar fi știut că vin aceste doze, că trebuie redistribuite, reasamblate în diverse cutii și ar fi putut să ceară producătorilor. Cel puțin în materie de ambalaje și cartoane, România are producători internaționali. Nu cred că nu ar fi făcut efortul ca, într-o săptămână, să livreze pentru toată țara.”
„Nu s-a luat în calcul această etapă și operațiune și nu s-a cooperat, n-a fost o abordare multi-sectorială.”, a afirmat Ioana Stăncel, subliniind că situația a fost, poate, urmare a lipsei de experiență în componenta de management.
„Obiectivele esențiale, de siguranță și eficacitate, au fost atinse. Cutiile n-au contaminat cu nimic.”, a încheiat expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News