Ungaria a trecut la urgența sanitară
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban a semnat decretul prin care în Ungaria încetează starea de urgenţă pentru combaterea epidemiei COVID-19, transmite agenţia DPA potrivit Agerpres.

Ungaria a instituit starea de urgenţă pe 11 martie, iar pe 30 martie Viktor Orban a obţinut din partea parlamentului dreptul ca în cadrul acestei măsuri să legifereze prin ordonanţe şi să prelungească starea de urgenţă fără acordul legislativului, ceea ce a stârnit critici din partea opoziţiei şi a Bruxelles-ului. Printre prevederile decretului de instituire a stării de urgenţă s-a numărat şi sancţionarea cu până la cinci ani de închisoare a difuzării de ştiri false şi a faptelor care zădărnicesc sau îngreunează combaterea coronavirusului.

După decretul de încetare a stării de urgenţă, Viktor Orban a semnat un alt decret prin care aceasta este înlocuită cu urgenţa sanitară, în virtutea căreia şeful executivului îşi menţine unele prerogative excepţionale.

Conform regulilor din noua măsură, valabile pentru trei luni, purtarea măştii este obligatorie în transportul public şi în magazine, personalul cafenelelor şi restaurantelor trebuie de asemenea să poarte mască, iar evenimentele publice cu mai mult de 500 de participanţi rămân interzise.

Conform legii privind urgenţa sanitară votată marţi de parlamentul de la Budapesta, aceasta poate fi instituită pentru o perioadă de şase luni, dar guvernul o poate prelungi fără acordul legislativului.

De la începutul epidemiei Ungaria a înregistrat 4.079 de cazuri de COVID-19, dintre care 568 de decese, conform bilanţului publicat joi de koronavirus.gov.hu, citat de MTI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel