TVA majorat la băuturile cu zahăr
Ne aliniem cu celelalte ţări care descurajează consumul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, spune că nu va exista o taxare sau o acciză pe zahăr, ci este vorba doar despre aducerea TVA la acelaşi nivel cu cel al ţărilor care descurajează consumul băuturilor care conţin zahăr.
„Nu este suprataxare. De exemplu, în SUA există acciză pentru băuturile cu zahăr. Măcar noi să ajungem să plătim la aceste produse acelaşi TVA pe care îl plătesc şi ceilalţi, respectiv de 19%. Părerea mea este că este corect aşa. Toate statele civilizate nu încurajează, toate statele civilizate au luat această măsură – să descurajeze. Nu venim cu o taxare, categoric nu. Nimeni nu vine cu o taxă sau cu o acciză pe zahăr, dar aduci la acelaşi nivel TVA-ul”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament.
Majorările accizei la țigarete au fost motivate până în prezent de nevoia de a respecta Directiva UE care impune un nivel minim pentru acciză. Aceasta ar fi trebuit majorată în aprilie, dar statul nu a luat această decizie și a încasat mai puțini bani la buget. O parte dintre companii au majorat, însă, prețurile. Acciza actuală de 563,97 lei/1.000 de țigarete ar urma însă să crească de la 1 iulie cu 30,97 lei (5,5%), la 594,94 lei, urmată de o nouă majorare din 2023, conform informațiilor Profit.ro.
Abia în 2024 se va observa o situație mai bună În ceea ce privește lichidul care conține nicotină, acesta ar urma să crească de la 0,57 lei/ml, la 0,64 lei/ml, o majorare de 12,3%. Cea mai mare creștere va fi consemnată la tutunul conținut în produsele din tutun încălzit, de la 438,8 lei/kg la 594,97 lei/kg, avansul fiind de 35,6%. Acciza totală aplicată produselor la vânzare este din acciza specifică și acciza ad valorem (14%). Acciza specifică este cea pe care se pregătesc să o majoreze acum Finanțele”, a explicat Bogdan Maioreanu, analist eToro, pentru criticmedia.ro.
Taxa pe zahăr, aspru criticată
În ultimul deceniu, alarmate că obezitatea devine o tendinţă cu creştere rapidă în rândul populaţiei, guverne din diferite state occidentale au decis să acţioneze, mai ales cu taxe bine ţintite şi noi reguli pentru prezentarea produselor. Unele măsuri au fost şi încă mai sunt criticate ca fiind intervenţii din partea statului sau încercări de a stoarce bani de la populaţie prin noi taxe, scrie The Washington Post. Înainte de pandemie, ţări de la Mexic la Franţa şi Ungaria au introdus taxe suplimentare pentru vânzarea de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori. În SUA, patria exceselor, mai ales alimentare, opt state au aplicat taxa pe băuturi carbogazoase, iar o campanie în acest sens a fost finanţată de Michael Bloomberg, proprietarul trustului media Bloomberg LP. Acum, alte ţări au început să taxeze zahărul. În Polonia, o taxă pe băuturile îndulcite a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021. De asemenea, în Marea Britanie, promovarea alimentelor bogate în grăsimi, sare şi zahăr va fi restricţionată la supermarketuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News