Data actualizării:
Data publicării:

Top 5 cele mai mari deficite bugetare din istoria recentă a României. Adrian Negrescu: Alegerile vor trece. Urmează nota de plată

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com, @BillionPhotos
Sursa foto: https://www.freepik.com, @BillionPhotos

Economistul Adrian Negrescu a analizat topul celor mai mari deficite bugetare din istoria recentă a României. 

România se confruntă cu un dezechilibru bugetar fără precedent în ultimele decenii. Potrivit economistului Adrian Negrescu, datele preliminare ale Comisiei Europene arată că în anul 2024 deficitul bugetar a depășit chiar și nivelul atins în timpul pandemiei, stabilind un record negativ pentru perioada post-2000.

„La cum arată datele preliminare ale Comisiei Europene, în 2024 am înregistrat cel mai mare deficit bugetar din istoria recentă a României. Nici în anul pandemiei, 2020, când toată economia a fost închisă, n-am avut o asemenea performanță negativă”, a scris Adrian Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Economistul avertizează că situația este și mai gravă dacă luăm în calcul artificiile contabile prin care o parte din cheltuielile statului au fost împinse în anul 2025.

Adrian Negrescu: Un deficit demn de o țară aflată în război

 

„Dacă luăm în calcul că multe dintre cheltuieli au fost mutate în 2025, dovadă deficitul de 1,68% din primele două luni, rezultă că anul trecut, așa cum estimam, Guvernul a înregistrat cel mai mare deficit din istoria ultimilor 20 de ani, de peste 10%. Un deficit demn de o țară aflată în război”, a mai scris acesta.

În sprijinul acestei afirmații, economistul a prezentat un top al celor mai mari deficite bugetare din istoria recentă a României, în care 2024 apare pe locul al doilea, cu o estimare de -9,28% din PIB. Pe primul loc se află anul 2020, cu -9,2%, în contextul pandemiei COVID-19. Urmează anul 2009, afectat de criza financiară globală, cu un deficit de -7,2%, apoi 2021 (-7,1%) și 2022 (-6,4%).

Dacă în 2020 și 2009 explicația ținea de blocajele generate de pandemie și criza financiară globală, în 2024 dezechilibrul este rezultatul unei politici fiscale dezechilibrate și al creșterii cheltuielilor.

 

Negrescu atrage atenția că pentru a readuce deficitul la 7% în 2025, Guvernul va fi nevoit să ia măsuri dure.

„Ca să ajungem la un deficit de 7% în 2025, ar trebui tăiate masiv cheltuielile publice sau să fie crescute taxele. La cum arată situația financiară, cu o scădere a încasărilor din TVA la nivelul lunii martie, ne îndreptăm en fanfare către o creștere majoră de taxe, de la 1 iulie”, a mai scris economistul.

Potrivit acestuia, prima măsură probabilă este majorarea TVA.

„Prima măsură de urgență va fi creșterea TVA de la 19 la 21%, în media UE. Efectele? O adâncire a României în recesiune, o creștere a inflației și o scădere puternică a puterii de cumpărare. Alegerile vor trece. Urmează nota de plată”, a conchis Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel