Data publicării:

Trump și Harris intră în ultima etapă de 100 de zile în cursa pentru Casa Albă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris
Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris
Donald Trump și Kamala Harris intră în ultimele 100 de zile ale uneia dintre cele mai rapide și mai puțin previzibile campanii electorale din istorie.

Terenul s-a mișcat sub ambele partide politice de la 27 iunie, când performanța slabă a președintelui Joe Biden în dezbaterea cu Trump a aruncat Partidul Democrat în haos și a determinat echipa lui Trump să aibă în vedere o hartă electorală extinsă.

Cursa a fost zdruncinată din nou după ce fostul președinte a supraviețuit unei tentative de asasinat în Pennsylvania. Câteva zile mai târziu, acesta l-a ales pe senatorul de Ohio JD Vance drept vicepreședinte și a mobilizat Partidul Republican la convenția sa din Milwaukee.

Apoi, în urmă cu o săptămână, Biden și-a anunțat retragerea din cursă - și l-a desemnat pe Harris, vicepreședintele SUA, drept succesorul său. În 36 de ore, Harris a mobilizat partidul în spatele candidaturii sale, obținând suficient sprijin din partea delegaților la Convenția Națională Democrată pentru a deveni candidatul prezumtiv al partidului.

Apoi s-a pus pe treabă, organizând marți evenimente cu alegători din statul Wisconsin. Vineri dimineață, ea a prezentat sprijinul lui Barack și Michelle Obama pentru campania sa.

Trump a răspuns impulsului aparent al lui Harris cu o serie de atacuri personale. La recentele opriri de campanie, el a numit-o "malefică", a ironizat râsul și pronunția numelui ei și a spus că "visul american a murit" dacă Harris câștigă în noiembrie. Vicepreședintele a răspuns la o strângere de fonduri organizată sâmbătă că atacurile lui Trump și ale contracandidatului său sunt "pur și simplu ciudate".

Sondajele de opinie abia încep să surprindă noua situație a unei curse care nu are în prezent un lider clar.

Alegerea unui vicepreședinte democrat, precum și eventualele dezbateri între Harris și Trump și între vicepreședinții lor, ar putea zgudui și mai mult competiția din 2024 în cele 100 de zile care ne despart de ziua alegerilor, 5 noiembrie.

Trump intensifică atacurile la adresa lui Harris

Problemele și liniile de atac care animă ambele campanii sunt din ce în ce mai vizibile.

Campania lui Trump s-a concentrat pe inflație, securitatea frontierelor și criminalitate - iar fostul președinte susține că Harris poartă la fel de multă vină ca și Biden în aceste probleme și că este mai liberală decât șeful său.

Cu toate acestea, Trump și-a intensificat, de asemenea, atacurile la adresa lui Harris, criticând-o în termeni profund personali la evenimentele de campanie de vineri și sâmbătă.

Vineri, la o adunare creștină conservatoare din Florida, el a declarat că Harris a fost "o ratată acum trei săptămâni" înainte de ascensiunea sa în fruntea listei democrate și a numit-o "cel mai incompetent, nepopular și de extremă stânga vicepreședinte din istoria Americii". De asemenea, el a spus că "nu-i pasă deloc" de pronunțarea greșită a prenumelui ei.

Apoi, la un miting de sâmbătă seara din St. Cloud, Minnesota, Trump a numit-o pe Harris "malefică" din cauza modului în care a tratat problema frontierei și a spus că dacă "o liberală nebună precum Kamala Harris ajunge în Parlament, visul american a murit".

De asemenea, a ironizat râsul adversarei sale democrate, afirmând că mass-media încearcă să o prezinte pe Harris ca pe o "Margaret Thatcher", referindu-se la regretatul prim-ministru britanic, dar că "nu se va întâmpla", deoarece "Margaret Thatcher nu râdea așa".

O purtătoare de cuvânt a lui Harris a reacționat la discursul lui Trump din Minnesota criticându-l pe candidatul republican. Aceasta l-a descros drept "un infractor condamnat în vârstă de 78 de ani, amărât și dezechilibrat".

Vineri, Trump a declarat că protestatarii care au făcut miercuri graffiti pro-Hamas în Washington erau susținători ai lui Harris, chiar dacă vicepreședintele a condamnat acțiunile acestora. El a criticat-o pentru că a lipsit de la discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu în fața Congresului, fără să menționeze că Harris s-a întâlnit în privat cu Netanyahu și că propriul său vicepreședinte nu a participat nici el la discurs. Trump a spus că lui Harris "nu-i place poporul evreu. Nu-i place Israelul. Așa stau lucrurile și așa va fi întotdeauna". Soțul lui Harris, Doug Emhoff, este evreu.

Trump, care continuă să vehiculeze ipoteze și temeri cu privire la frauda electorală, a fost de asemenea criticat pe rețelele de socializare pentru că a spus publicului din Florida că, dacă va câștiga în noiembrie, nu va mai trebui să voteze din nou.

"Nu va mai trebui să o faceți, frumoșii mei creștini. Vă iubesc, creștini. Eu sunt un creștin. ... Trebuie să ieșiți și să votați", a spus fostul președinte. "În patru ani, nu va mai trebui să votați. Vom rezolva totul atât de bine, încât nu va mai trebui să votați", continuat el.

Răspunsul lui Harris

Harris, care a participat sâmbătă la o strângere de fonduri în vestul statului Massachusetts, a declarat că fostul președinte promovează "minciuni nebunești" despre viața ei.

În cadrul evenimentelor de campanie, de când a devenit prezumtiva candidată democrată, Harris îl atacă pe Trump în privința dreptului la avort și îl prezintă drept o amenințare la adresa libertății.

"Asistăm la o agendă completă care se referă acum la restricționarea drepturilor, iar unul dintre cele mai fundamentale drepturi este dreptul de a lua decizii cu privire la propriul corp", a spus ea la strângerea de fonduri din Massachusetts. "Dacă există cei care îndrăznesc să ia libertatea de a lua o decizie atât de fundamentală pentru un individ, care este despre propriul corp, ce alte libertăți ar putea fi pe masă pentru a fi luate?", s-a întrebat retoric Harris.

Harris a subliniat, de asemenea, problemele juridice ale fostului președinte. În remarcile făcute luni în fața personalului de campanie - prima dată când a prezentat o versiune succintă a noului său discurs - ea și-a amintit de perioada în care a fost procuror în districtul San Francisco și procuror general al Californiei, spunând că "s-a ocupat de infractori de tot felul".

"Predatori care au abuzat de femei, escroci care au înșelat consumatorii, trișori care au încălcat regulile pentru propriul lor joc", a spus Harris. "Așa că ascultați-mă când vă spun că știu genul lui Donald Trump", a continuat ea.

Noua dezbatere Trump vs. Harris

Una dintre cele mai mari întrebări, acum că Harris l-a înlocuit pe Biden ca prezumtiv candidat democrat, este dacă îl va înfrunta pe Trump pe scena dezbaterilor.

Confruntarea din 27 iunie dintre Trump și Biden pe CNN a transformat deja cursa. Iar o dezbatere Trump-Harris ar putea modela ultimele săptămâni ale cursei poate mai mult decât orice alt eveniment.

Biden și Trump au convenit asupra unei alte dezbateri, care va avea loc pe 10 septembrie, găzduită de ABC. Harris a declarat că va participa la acea dezbatere.

"Cred că alegătorii merită să vadă ecranul împărțit care există în această cursă pe scena unei dezbateri. Așadar, sunt pregătită. Hai să o facem", a declarat ea joi reporterilor.

Cu toate acestea, campania lui Trump a publicat o declarație în care arată că fostul președinte nu se va angaja la nicio dezbatere viitoare până când candidatul democrat nu va fi selectat oficial.

"Având în vedere haosul politic continuu din jurul lui Coruptului Joe Biden și al Partidului Democrat, detaliile dezbaterii pentru alegerile generale nu pot fi finalizate până când democrații nu decid în mod oficial asupra candidatului lor", a declarat joi purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung.

Acest lucru l-a determinat pe Harris să răspundă pe social media, conform CNN: "Ce s-a întâmplat cu 'oricând, oriunde'?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel