Data publicării:

Teste rapide pentru coronavirus, înainte de vacanță. Dr. Adrian Marinescu: ”Nu e singura măsură”. Cum se vor face

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cum vor funcţiona testele rapide pentru triajul turiştilor după ridicarea stării de urgenţă în foarte multe ţări din lume. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Au o utilitate aceste teste. Bine, ele dau şi rezultate false, dar una peste alta sunt orientative şi se pot face uşor. Nu avem cu ce să le înlocuim. Este foarte greu să crezi că cineva ar sta să facă teste genetice. Ele sunt rapide, uşor de făcut. Se pot face şi acasă, dar e recomandat să fie în nişte locuri ţintite. Când se pleacă cu avionul, la medicul de familie, etc. 

Rezultatul vine cam în 10-15 minute, depinde de test. Obligativitatea deja există la unele linii aeriene, oricine urcă în zbor face testul ăsta. Se înţeapă degetul, se aşteaptă rezultatul şi asta e. Nu e nici foarte uşor, dar e realizabil. Dacă cineva e depistat pozitiv, nu înseamnă neapărat că toţi sunt în risc de infectare. Asta pentru că cine merge la aeroport respectă măsurile de prevenţie. Purtăm mască, păstrăm distanţa, ne luăm toate măsurile. Acele teste, însă, pot arăta că am trecut prin boală, ceea ce înseamnă că cel care le face trebuie să fie suficient instruit pentru a înţelege că acei anticorpi arată asta, că m-am vindecat, nu că am probleme în continuare. Va trebui să se uite, să urmărească toate acele liniuţe. Nu e imposibil! E clar că dacă cuiva îi iese testul pozitiv, mai departe persoana e trimisă la testul genetic. Dar în plan practic, nu e singura măsură. Se va înregistra temperatura, probabil ne vom uita cu circumspecţie de la 38 de grade în sus. Sunt nişte măsuri care pot ajuta la orientare! Se va păstra distanţarea, regulile de igienă, purtarea măştii. Aceste lucruri ne vor intra în rutină cu timpul. Până acum nu am circulat mult, am fost izolaţi, am stat în casă. Aşa că va trebui să învăţăm să facem această convieţuire cum trebuie.", a declarat dr. Adrian Marinescu pentru DCNEWS.  

"Şi testele certificate dau rateuri"

"Evident, se vor achiziţiona doar teste certificate, nu vor putea fi achiziţionate teste rapide de pe internet spre exemplu. Oricum, şi testele certificate dau rateuri, asta e valabil la orice produs. Cu siguranţă că în aeroporturi, gări, etc, vor fi surse uşor de controlat, verificabile cu acte. Indiferent cât de acreditate ar fi, testele astea pot da rateuri, e clar, oriunde în lume. De asta trebuie să plecăm de la ideea că nu ne va ajunge testul. Spre exemplu, dacă o persoană va avea febră, nu va fi lăsată să plece, indiferent dacă are altă afecţiune. Acelei persoane i se va face testul, va ieşi negativ, dar tot nu va pleca, pentru că are simptomatologie. E situaţie de criză, asta este!", a mai spus specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel