Testare COVID pentru profesori. Cîmpeanu: Nu pot fi obligaţi la plata testelor
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Profesorii se vor putea testa din cantitatea de teste anti-COVID comandată de autoritățile române pentru verificarea elevilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul demis al Educației, susține că profesorii nu pot fi obligați să își plătească testele anti-COVID-19. În acest fel, testele comandate pentru elevi vor putea fi folosite și de către profesori. 

”În acest moment, din perspectiva legislaţiei, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuşi obligaţiei de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, testele antigen rapide sau testele PCR. Hotărârea numărul 83 prevede teste non-invazive pentru toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, alături de toţi şcolarii şi toţi elevii. Deci testarea non-invazivă este asigurată din bugetul statului pentru angajaţii din învăţământ. În al doilea rând, avem Codul Muncii care, nefiind modificat, prevede ca angajatorii să pună la dispoziţie angajaţilor aceste teste, dacă vorbim de teste PCR sau teste antigen rapide”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Comandă de teste pentru elevi și profesori

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o nouă hotărâre privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgenţă medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ.

Potrivit Anexei la HCNSU nr.83 se are în vedere achiziţia a 70 de milioane de teste rapide antigen, cu asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Sorin Cîmpeanu: ”EXISTĂ cadru legal pentru școala ONLINE”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că în școlile în care nu poate fi asigurată activitatea didactică, orele ar trebui să aibă loc online. 

“Ministerul Educației a prevăzut, în ordinul comun cu Ministerul Sănătății, ca, indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment EXISTĂ cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Citește mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel