Data actualizării:
Data publicării:

SUA au ajuns la o înțelegere cu presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Khalid-Sheikh-Mohammed-dcnews
Khalid-Sheikh-Mohammed-dcnews
Statele Unite au ajuns la o înțelegere cu presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, și cu alți doi inculpați acuzați de plănuirea atacurilor teroriste din 2001, potrivit Departamentului Apărării.

Acordul premergător procesului - la care s-a ajuns după 27 de luni de negocieri - elimină pedeapsa cu moartea pentru Mohammed, Walid Bin 'Attash și Mustafa al Hawsawi, au declarat procurorii într-o scrisoare, obținută de CNN, trimisă familiilor victimelor și supraviețuitorilor atentatelor din 11 septembrie, cu puțin timp înainte ca Departamentul Apărării să anunțe vestea într-un comunicat de presă miercuri seara.

După ce au început negocierile în martie 2022, cei trei bărbați au fost de acord să pledeze vinovat pentru toate acuzațiile, inclusiv pentru uciderea celor 2 976 de persoane enumerate în foaia de acuzare, au fost informate familiile.

Potrivit scrisorii, Mohammed și coacuzații săi vor pleda vinovați în cadrul unei audieri care ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

"Recunoaștem că starea cazului în general și această știre în special vor stârni, în mod normal și adecvat, emoții intense și, de asemenea, ne dăm seama că decizia de a încheia un acord prealabil procesului va fi întâmpinată cu reacții mixte în rândul miilor de membri ai familiilor care au pierdut persoane dragi", au scris procurorii în scrisoare. "Decizia de a încheia un acord premergător procesului după 12 ani de litigii nu a fost luată cu ușurință; cu toate acestea, judecata noastră colectivă, rațională și de bună credință este că această rezoluție este cea mai bună cale către finalitate și justiție în acest caz", au continuat procurorii în scrisoare.

"Cel mai puțin rău acord"

Acordul de recunoaștere a vinovăției evită ceea ce ar fi fost un proces lung și complicat pentru pedeapsa cu moartea împotriva lui Mohammed.

"Acesta este cel mai puțin rău acord care s-ar putea întâmpla vreodată”, a declarat Peter Bergen, expert în terorism și analist de securitate națională la CNN, care a scris pe larg despre Osama bin Laden.

Guvernul s-a confruntat cu provocarea dificilă de a avansa un caz care a stagnat de-a lungul celor două decenii. Structurile americane încearcă încă de la capturarea lui Mohammed, în Pakistan în 2003, pentru presupusa sa implicare în atacurile teroriste.

"Ei erau încă în audieri preliminare", a declarat Bergen pentru CNN. 

"Obținerea unui fel de înțelegere este mai bună variantă", a completat acesta.

În 2008, Mohammed a fost acuzat de o listă de infracțiuni, inclusiv conspirație, crimă cu încălcarea dreptului războiului, atacarea civililor, atacarea obiectelor civile, provocarea intenționată de vătămări corporale grave, distrugerea proprietății, terorism și sprijin material al terorismului. SUA au declarat că vor solicita pedeapsa cu moartea pentru Mohammed.

Însă procesul militar împotriva lui Mohammed și a presupușilor săi complici a fost amânat ani de zile, în timp ce SUA încercau să stabilească cum să trateze problema torturii folosite împotriva lui Mohammed și a altor persoane în închisorile secrete ale CIA în anii 2000. Chestiunea a ridicat o problemă juridică pentru procurori cu privire la admisibilitatea în instanță a probelor obținute prin tortură.

Procesul trebuia să înceapă la 11 ianuarie 2021, însă întârzierile cauzate de demisia a doi judecători și de pandemia de coronavirus au amânat din nou data.

Cei trei presupuși conspiratori se vor confrunta în continuare cu o audiere în vederea pronunțării sentinței, în cadrul căreia părțile vor prezenta probe pentru a argumenta în favoarea unei sentințe adecvate, care să nu fie pedeapsa cu moartea. Această audiere pentru pronunțarea sentinței nu va avea loc înainte de vara anului viitor, conform scrisorii trimise familiilor.

"În timpul audierilor pentru pronunțarea sentinței în acest caz, este posibil ca un membru al familiei dvs. să aibă ocazia să depună mărturie cu privire la impactul pe care atacurile din 11 septembrie l-au avut asupra dvs. și a celor dragi și să ofere o declarație privind impactul asupra victimei, care va fi luată în considerare de juriul militar în stabilirea sentinței", au afirmat procurorii în scrisoare.

Scrisoarea notează că procurorii s-au întâlnit cu familiile pentru a obține feedback cu privire la posibilele acorduri de recunoaștere a vinovăției, așa cum prevede legea.

Ca parte a înțelegerii, inculpații au fost de acord să răspundă la întrebări scrise din partea victimelor supraviețuitoare și a familiilor victimelor cu privire la rolurile și motivele lor pentru comiterea atacurilor.

Familiile au acum la dispoziție 45 de zile pentru a pune întrebări la care presupușii complici trebuie să răspundă până la sfârșitul anului, se arată în scrisoare. Potrivit scrisorii, procurorii intenționează să se deplaseze pentru a se întâlni personal cu familiile în această toamnă pentru a discuta acordurile de recunoaștere a vinovăției.

Familiile victimelor ripostează

Unele familii au respins miercuri acordurile de recunoaștere a vinovăției.

Brett Eagleson, președintele 9/11 Justice, o organizație care reprezintă supraviețuitori ai atentatelor din 11 septembrie și membri ai familiilor victimelor, a declarat într-o declarație că familiile sunt "profund tulburate de aceste acorduri de recunoaștere a vinovăției" și a cerut mai multe informații despre implicarea Arabiei Saudite în atacuri.

"Deși recunoaștem decizia de a evita pedeapsa cu moartea, principala noastră preocupare rămâne accesul la aceste persoane pentru informații. Aceste acorduri de recunoaștere a vinovăției nu ar trebui să perpetueze un sistem de acorduri cu ușile închise, în care informații cruciale sunt ascunse fără a oferi familiilor victimelor șansa de a afla întregul adevăr", spune Eagleson.

"Îndemnăm administrația să se asigure că aceste acorduri nu închid ușa obținerii de informații esențiale care pot face lumină asupra rolului Arabiei Saudite în atacurile de la 11 septembrie. Căutarea noastră pentru dreptate nu va șovăi până când nu va fi dezvăluit întregul adevăr. Vrem dreptate victimelor și familiilor acestora", a declarat Eagleson.

Terry Strada, președintele național al 9/11 Families United, a declarat că vestea a venit ca un pumn în stomac atunci când a ieșit dintr-un tribunal federal din Manhattan miercuri după-amiază, după o audiere de o zi în litigiul în curs al familiilor cu Regatul Arabiei Saudite.

Strada și-a exprimat îngrijorarea. Ea susține că veștile privind acordul de recunoaștere a vinovăției vor eclipsa probele recent descoperite în lupta familiilor de a trage la răspundere Arabia Saudită pentru presupusul său rol în complotul terorist. Regatul a negat orice implicare în atacuri.

"Niciun membru al familiei nu știa că acest lucru se va întâmpla”, a spus ea. "Sunt foarte suspicioasă cu privire la momentul ales. Aceasta este cea mai importantă zi din întregul nostru caz. Cea mai importantă zi din cei 23 de ani în care am încercat să obținem dreptate pentru uciderea celor dragi nouă. Și ei le oferă acestor indivizi o înțelegere", afirmă aceasta.

Nu este clar unde își vor ispăși pedepsele Mohammed și ceilalți inculpați.

Administrația Biden a făcut o prioritate din închiderea centrului de detenție Guantanamo Bay din Cuba, unde au fost deținuți inculpații, repatriind mai mulți indivizi care nu mai erau considerați amenințări semnificative la adresa securității naționale. Cu toate acestea, zeci de persoane rămân încarcerate în continuare în acest centru, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel