Data publicării:

Aragazul îți scurtează viața, dacă nu te omoară: 40.000 de europeni mor anual din cauza asta. ”Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În fiecare an, gazul din locuință ucide 40.000 de europeni. Gazele dăunătoare reduc aproape doi ani din viața unei persoane, fiind legate de boli cardiace și pulmonare. Sobele cu gaz, dar și aragazurile pompează poluanți în plămâni, conform unui raport. Acestea omoară de două ori mulți oameni decât accidentele de mașină. 

Experții, citați de The Guardian, avertizează că publicul este puțin conștient de pericolele generate de aragaz. În medie, folosirea unui aragaz cu gaz reduce viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu asupra gospodăriilor din UE și Marea Britanie.

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a spus autoarea principală a studiului, Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese timpurii în fiecare an aragazelor pe gaz în UE și alte 3.928 în Marea Britanie. Ei spun că estimările lor sunt conservatoare, deoarece au luat în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO2) și nu ale altor gaze precum monoxidul de carbon și benzenul.

”În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât în ​​aragazurile electrice”, a spus Delgado-Saborit, adăugând: ”Dar abia acum suntem capabili să punem un număr cu privire la numărul de vieți scurtate”. 

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, ajungând la 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aragazurile ard gaze fosile și ejectează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.

Raportul, care a fost susținut de Fundația Europeană pentru Climă, se bazează pe cercetările de anul trecut care au măsurat calitatea aerului în case pentru a afla cât de mult gătitul cu gaz a crescut poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să elaboreze raporturi între poluarea aerului din interior și cel exterior atunci când gătesc cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 în interior. Apoi au aplicat rate de risc de îmbolnăvire, provenite din studiile privind poluarea cu NO2 în aer liber, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

Ar putea fi eliminat aragazul din gospodărie

„Principala incertitudine este dacă riscul de moarte găsit cu NO2 în aer liber din trafic, în principal, poate fi aplicat NO2 din interior din gătit cu gaz”, a declarat Steffen Loft, expert în poluarea aerului la Universitatea din Copenhaga, care nu a fost implicat în cercetare. „Dar este o presupunere justă și necesară pentru evaluare.” Rezultatele sunt în concordanță cu un studiu efectuat în SUA în mai, care a constatat că sobele cu gaz și propan contribuie la 19.000 de decese de adulți în fiecare an.

UE și-a înăsprit regulile privind calitatea aerului exterior luna aceasta, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului din interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat factorii de decizie să elimine treptat mașinile de gătit cu gaz prin stabilirea limitelor de emisii, oferind bani pentru a ajuta la trecerea la aragazuri mai curate și forțând producătorii să eticheteze aragazurile cu riscurile lor de poluare.

”A fost ușor să respingi pericolele aragazurilor cu gaz”, a spus Sara Bertucci de la EPHA, adăugând ”Ca și cu țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, ca și țigările, aragazurile produc un mic foc care ne umple casa cu poluare”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel