Fondatorul TikTok, Zhang Yiming, a devenit cel mai bogat om din China - cu o avere de aproape 50 de miliarde de dolari
Fondatorul TikTok, Zhang Yiming, a devenit cel mai bogat om din China, cu o avere de aproape 50 de miliarde de dolari.
Supranumit „regele videoclipurilor scurte”, bărbatul de 41 de ani a ajuns pentru prima dată în fruntea listei Hurun China Rich List, cu o avere de 49,3 miliarde de dolari (37,9 miliarde de lire sterline).
Yiming a renunțat la funcția de director executiv al ByteDance, compania-mamă a TikTok, în 2021.
L-a detronat pe magnatul apei îmbuteliate
El este a 18-a persoană care a fost desemnată cea mai bogată din China în cei 26 de ani de la înființarea listei Hurun China Rich List.
L-a detronat pe magnatul apei îmbuteliate Zhong Shanshan, care a coborât pe locul al doilea după ce averea sa a scăzut cu 24%, ajungând la 47,9 miliarde de dolari (36,8 miliarde de lire sterline).
Totul are loc în contextul unei bătălii legale privind activele ByteDance din SUA, deoarece TikTok ar putea fi interzis în SUA anul viitor, cu excepția cazului în care compania-mamă acceptă o vânzare, pe fondul acuzațiilor că rețeaua socială oferă date guvernului chinez – acuzații pe care le neagă.
Legislația, semnată de președintele Joe Biden, conferă guvernului american puterea de a solicita astfel de vânzări din motive de securitate națională.
Statul american a insistat că nu este vorba despre încercarea de a interzice TikTok, iar în dosarul depus s-a contestat că aceasta ar fi concluzia inevitabilă dacă noua lege ar fi menținută.
ByteDance a declarat că o vânzare "nu este posibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal".
FBI-ul a avertizat că ByteDance ar putea împărtăși datele utilizatorilor, cum ar fi istoricul de navigare, locația și identificatorii biometrici, cu guvernul din China
"Această lege reprezintă o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis și stabilește un precedent periculos care permite ramurilor politice să vizeze o platformă de exprimare defavorizată și să o forțeze să vândă sau să fie închisă", au declarat ByteDance și TikTok în cererea lor.
Cele două companii susțin că, dacă legea privind securitatea națională culminează cu interzicerea TikTok, aceasta ar trebui să se aplice și altor entități deținute de chinezi în SUA.
Este de așteptat ca lupta juridică să devină o problemă electorală, deoarece fostul președinte Donald Trump, care s-a alăturat în vara rețelei TikTok, s-a pronunțat împotriva unei interdicții.
Legislația a fost aprobată de Camera Reprezentanților la începutul acestui an.
Dacă proiectul de lege devine lege, proprietarul aplicației populare de partajare a videoclipurilor va avea la dispoziție nouă luni pentru a găsi un cumpărător, cu o posibilă extensie de trei luni în timp ce vânzarea este în curs, sau va înfrunta o interdicție.
FBI-ul a avertizat că ByteDance ar putea împărtăși datele utilizatorilor, cum ar fi istoricul de navigare, locația și identificatorii biometrici, cu guvernul autoritar din China.
TikTok a declarat că nu a făcut niciodată asta și că nu ar face-o dacă ar fi solicitat.
În ciuda acestui conflict, venitul global al ByteDance a crescut cu 30% anul trecut, iar Yiming are în continuare o participație în companie, ceea ce îi ajută la creșterea averii personale.
Economia Chinei a avut un an dificil și a continuat să stagneze în urma COVID-19, având o criză imobiliară și o piață de capital volatilă, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News