Elon Musk dezvăluie de ce vrea cu adevărat ca Donald Trump să câștige Casa Albă
Elon Musk a dezvăluit de ce își dorește cu adevărat ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale, iar motivul nu are legătură cu politica de frontieră sau cu reducerile fiscale pentru miliardari.
Vorbind la Summitul Future Investment Initiative (FII) din Arabia Saudită, Musk a spus că abilitatea SpaceX de a coloniza Marte depinde în mare măsură de revenirea candidatului republican la Casa Albă.
„Mă simt mai optimist în această privință cu o administrație Trump decât cu una non-Trump”, a declarat el.
Dacă viziunea lui Musk se va împlini, prima misiune cu echipaj uman către Planeta Roșie ar fi lansată în 2027, iar primii pași umani pe suprafața marțiană ar urma doi ani mai târziu.
"Durează mai mult să obții permisiunea de lansare decât să construiești o rachetă uriașă"
CEO-ul SpaceX a recunoscut că acest calendar este ambițios, dar a sugerat că alegerea Kamalei Harris nu ar duce la reglementările necesare pentru a-și atinge obiectivul.
El a susținut că, sub administrația președintelui Joe Biden, a devenit „aproape ilegal” să lansezi misiuni spațiale, deși SpaceX a lansat peste 300 de rachete din 2020 - mai multe decât orice altă companie de zboruri comerciale spațiale.
„Durează mai mult să obții permisiunea de lansare decât să construiești o rachetă uriașă,” a continuat Musk.
Aceste afirmații sunt probabil motivate de faptul că Trump a făcut un mare efort în explorarea spațiului în timpul primului său mandat, semnând un ordin care urmărea să readucă americanii pe Lună și să fie primii pe Marte.
„Voi elibera NASA de restricția de a servi în principal ca agenție de logistică pentru activitățile în orbita joasă a Pământului – mare lucru,” spunea Trump în 2016.
„În schimb, ne vom concentra din nou misiunea asupra explorării spațiului. Sub o administrație Trump, Florida și America vor conduce drumul spre stele”, spunea atunci Donald Trump.
Președinția lui Trump a demonstrat că este aliniat cu obiectivele lui Musk pentru explorarea spațială în mai multe moduri.
Directiva de Politică Spațială nr. 1, semnată de fostul președinte în decembrie 2017, a stabilit ca obiectiv revenirea astronauților americani pe Lună și stabilirea unei prezențe permanente acolo, punând bazele pentru misiuni umane pe Marte.
„Ne oprim la Lună. Luna este de fapt o rampă de lansare. De aceea ne oprim la Lună,” a spus candidatul republican în 2019.
Această directivă a solicitat, de asemenea, parteneriate comerciale și internaționale în explorarea spațială, recunoscând rolul esențial pe care companiile private – precum SpaceX – îl pot juca în sectorul spațial american.
Și, cel mai important, Trump susține reglementarea. Directiva de Politică Spațială nr. 2 a fost orientată spre simplificarea reglementărilor spațiale comerciale pentru a încuraja creșterea rapidă și inovația companiilor private din domeniul spațial.
În 2017, el a declarat: „La un moment dat, în viitor, ne vom uita înapoi și vom spune: ‘Cum am reușit fără spațiu?’”
De când l-a susținut oficial pe Trump în iulie, miliardarul a devenit al doilea cel mai mare susținător financiar al campaniei sale, donând zeci de milioane de dolari.
Luni, biroul Procuraturii din Philadelphia l-a dat în judecată pe Musk și super PAC-ul său pentru o donație de 1 milion de dolari oferită aleatoriu unor alegători din statele-cheie care semnează o petiție pe site-ul PAC-ului.
Petiția promite susținerea Amendamentelor Întâi și Al Doilea, dar numai alegătorii înregistrați din statele-cheie sunt eligibili pentru donație.
Musk a participat, de asemenea, la mai multe mitinguri Trump și a apărut pentru prima dată pe scenă în Butler, Pennsylvania, pe 5 octombrie.
"Votul pentru Trump înseamnă votul pentru Marte"
Se pare că Musk crede că Trump ar menține acest palmares dacă ar fi reales, ajutându-l să avanseze rapid spre viitorul pe care îl vede pentru SpaceX și industria spațială comercială în general.
„Cu Trump în funcție, Musk poate spera la un mediu de reglementare mai favorabil pentru afacerile sale, inclusiv Tesla și SpaceX,” a declarat Michael Breen, profesor asociat la Școala de Drept și Guvern de la Universitatea Dublin City, Irlanda, pentru Newsweek.
„Ca mulți miliardari din Silicon Valley, Musk se opune oricăror limitări asupra a ceea ce el percepe ca fiind libertatea sa personală,” a adăugat el.
La summitul FII de astăzi, o reuniune a liderilor globali, investitorilor, factorilor de decizie și inovatorilor, Musk a spus că și-a asumat un „rol semnificativ” în alegerile prezidențiale din 2024 – aluzie la sprijinul său neclintit pentru Trump.
Însă chiar înainte de summit, Musk a declarat în repetate rânduri că reglementările excesive împiedică inovația și progresul către devenirea unei „specii multiplanetare,” obiectivul principal al SpaceX.
„Votul pentru Trump înseamnă votul pentru Marte! Dacă nu oprim strangularea lentă prin supra-reglementare care are loc în America, nu vom deveni niciodată o civilizație multiplanetară,” a postat el pe X.
Prin SpaceX, Musk dorește să construiască un viitor în care omenirea să stabilească așezări permanente pe Marte.
Însă mai are un drum lung de parcurs pentru a transforma acest viitor în realitate.
Poziția sa provine, cel mai probabil, din obstacolele de reglementare cu care SpaceX s-a confruntat în trecut, inclusiv aprobări întârziate de lansare și alte restricții impuse de agențiile federale.
Musk a susținut în repetate rânduri că multe dintre aceste reglementări sunt învechite și prea restrictive, încetinind inovația în cadrul SpaceX și al altor companii de zbor spațial comercial.
„Dacă nu va exista o reformă guvernamentală semnificativă, legile și reglementările vor continua să se înrăutățească în fiecare an, până când fiecare mare inițiativă, de la trenurile de mare viteză între orașe până la transformarea vieții într-una multiplanetară, va deveni efectiv ilegală,” a declarat Musk anterior.
Toate acestea sugerează că Musk vede investiția sa în campania lui Trump ca pe o investiție în viitorul SpaceX și, în ochii săi, în viitorul umanității, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News