Data publicării:

„Așa arată o criză existențială”. La summitul COP16 mai multe țări doresc să facă „pace cu natura”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

La summitul COP16 mai multe țări fac eforturi pentru salvarea naturii.

VEZI ȘI: Avertizat nu înseamnă și pregătit. Inteligența artificială îmbunătățește prognozele meteo, dar nu poate elimina dezastrele

Columbia a lansat marți o coaliție cu alte 20 de țări care doresc să facă „pace cu natura”, în cadrul discuțiilor privind biodiversitatea din cadrul summitului COP16 al ONU, în timp ce liderii au avertizat că distrugerea rapidă a mediului riscă să provoace dispariția umanității.

Reuniunea la nivel înalt a aproape 200 de țări, care se desfășoară în orașul Cali, situat într-o zonă muntoasă, are sarcina de a găsi modalități de a stopa declinul naturii până în 2030, în condițiile în care oamenii provoacă pierderea habitatelor, schimbările climatice, poluarea și alte activități care distrug biodiversitatea.

Coaliția include țări de pe patru continente, inclusiv Mexic, Suedia, Uganda și Chile, dar niciuna din Asia-Pacific.

Coaliția este deschisă țărilor care sunt de acord cu un set de principii menite să schimbe relația omenirii cu natura, pentru a trăi în armonie cu mediul.

Foto: Agerpres

Conservare și dezvoltare

Aceasta include alocarea de fonduri pentru conservarea și dezvoltarea durabilă, cooperarea internațională și mobilizarea întregii societăți în vederea conservării naturii.

La deschiderea summitului COP16 de marți, la care au participat șase președinți și peste 100 de miniștri, liderii au avertizat că, prin distrugerea naturii, omenirea se sinucide.

„Începem era extincției umane. Nu cred că exagerez”, a declarat Gustavo Petro, președintele Columbiei.

Petro a spus că lumea nu poate aștepta să fie profitabilă pentru a salva natura și că piața nu va salva oamenii, adăugând că valoarea vieții ar trebui să fie pusă mai presus de bani.

CITEȘTE ȘI: Agenția Spațială Europeană negociază cu SpaceX pentru combaterea deșeurilor spațiale

„Natura este viață. Și totuși purtăm un război împotriva ei. Un război în care nu poate exista niciun învingător”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Așa arată o criză existențială”, a mai precizat Guterres.

Foto: Agerpres / Antonio Guterres, secretarul general al ONU

23 de obiective

Liderii au declarat că summitul COP16 ar putea fi un punct de cotitură pentru conservare deoarece summitul încearcă să pună în aplicare 23 de obiective de stopare a pierderii naturii până în 2030, stabilite în Cadrul Mondial pentru Biodiversitate Kunming-Montreal din 2022, care include mobilizarea a 200 de miliarde de dolari anual pentru conservare și păstrarea a 30% din suprafața Pământului.

Până marți, țările erau departe de a ajunge la un acord cu privire la modul de promovare a agendei cuprinzătoare, rămânând în impas cu privire la modul de creștere a finanțării. O mână de națiuni au anunțat angajamente noi de milioane de dolari pentru un fond global pentru biodiversitate, dar observatorii au declarat că acestea sunt departe de miliardele de dolari necesare.

„Astăzi ne putem schimba. Vreau să cred că ne putem schimba și că lumea nu se va sfârși”, a declarat președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, conform agenției de presă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel