Data publicării:

Studiu: Infectarea cu COVID-19 declanșează ANTICORPI creați în timpul infectării cu alte coronavirusuri

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ministrul Culturii s-a izolat la domiciliu, după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 / Sursă foto: Pixbay
Ministrul Culturii s-a izolat la domiciliu, după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 / Sursă foto: Pixbay

Potrivit unui studiu realizat de Northern Arizona University și Translational Genomics Research Institute, infecția cu COVID-19 declanșează anticorpi creați de infecții cu alte coronavirusuri.

Înainte de  apariția SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, oamenii au cunoscut cel puțin alte 6 tipuri de coronavirusuri. Rezultatele unui studiu condus de Northern Arizona University și Translational Genomics Research Institute (TGen), un afiliat al City of Hope, sugerează că sistemul imunitar al persoanelor infectate cu COVID-19 se poate baza pe anticorpi creați în timpul infecțiilor cu alte coronavirusuri.

„Studiul a încercat să înțeleagă cum coronavirusurile (CoV) stimulează sistemul imunitar uman și produc efecte mai profunde asupra funcționării interioare a răspunsului anticorpilor. Rezultatele sugerează că virusul COVID-19 poate trezi un răspuns anticorp care exista la om înainte de pandemia actuală, ceea ce înseamnă că am putea avea deja un anumit grad de imunitate preexistentă la acest virus“, a spus John Altin, Ph.D., profesor asistent în ramura bolilor infecțioase TGen și autor principal al studiului.

Aceste cunoștințe ar putea ajuta cercetătorii să proiecteze noi diagnostice, să evalueze puterile de vindecare ale plasmei convalescente, să dezvolte noi tratamente terapeutice și, cel mai important, să ajute la proiectarea viitoarelor vaccinuri sau terapii cu anticorpi monoclonali capabili să protejeze împotriva mutațiilor care pot apărea la virusul COVID-19.

Detalii despre modul în care se manifestă COVID-19

Cercetatorii au folosit un instrument numit PepSeq pentru a stabili răspunsurile anticorpilor la toate coronavirusurile care infectează omul. PepSeq este o tehnologie nouă dezvoltată la TGen și NAU care permite construirea unor bazine foarte diverse de peptide (lanțuri scurte de aminoacizi) legate de etichetele ADN. Atunci când sunt combinate cu secvențierea cu randament ridicat, aceste rezerve de molecule PepSeq permit interogarea profundă a răspunsului anticorpilor la viruși.

Pe lângă SARS-CoV-2, cercetătorii au examinat răspunsurile anticorpilor din alte două coronavirusuri potențial mortale: MERS-CoV, care a provocat focarul din 2012 în Arabia Saudită a sindromului respirator din Orientul Mijlociu, și SARS-CoV-1, primul coronavirus pandemic care a provocat focarul din 2003 în Asia a sindromului respirator acut sever. Toate cele trei sunt exemple de coronavirusuri care infectează animale, dar au îmbolnăvit  oamenii și au devenit noi agenți patogeni umani.

Constatările ar putea ajuta la explicarea reacțiilor variabile pe care le au pacienții cu COVID-19 la boală, de la simptome ușoare, până la lipsa simptomelor, dar și la infecții severe care necesită spitalizare și care duc adesea la deces. Este, de asemenea, posibil ca diferențele în răspunsul anticorp preexistent identificat prin acest studiu să ajute la explicarea unora dintre diferențele dintre modul în care se manifestă grav boala COVID-19 la vârstnici față de tineri, care vor avea diferite antecedente de infecții cu coronavirusurile comune, informează MedicalXpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel