Data publicării:
Lupta din Spania continuă. ”Mulți erau în mașinile lor, nu puteau ieși afară. Au fost pur și simplu înecați de apă”
Căutările de supraviețuitori ai inundațiilor continuă în Spania.
Echipele de intervenție din Spania își continuă eforturile de a localiza zeci de persoane încă dispărute în urma celei mai grave inundații din ultimele generații.
Se cunoaște că peste 200 de persoane au murit, cele mai multe decese înregistrându-se în regiunea Valencia, dar se așteaptă ca numărul deceselor să crească.
Inundațiile au distrus poduri și au acoperit orașele cu noroi, lăsând comunitățile izolate, fără apă, alimente sau electricitate.
Unii locuitori spun că mai multe vieți ar fi putut fi salvate dacă autoritățile locale ar fi avertizat mai repede cu privire la riscul de inundații.
Printre aceștia se numără Juan González, care locuiește în orașul Aldaia din Valencia. El a declarat pentru BBC că pierderile de acolo au fost devastatoare.
„Aceasta este o zonă predispusă la inundații bruște. Este revoltător faptul că guvernul nostru local nu a făcut nimic în această privință, știind că acest lucru urma să se întâmple, și nu au făcut nimic”, a spus el.
Un alt localnic, Augustin, a declarat că apartamentul în care locuia cu soția și copiii a fost complet inundat și că au fost nevoiți să se mute la părinții săi.
Sistem de avertizare
Agenția de protecție civilă, supervizată de guvernul regional, a emis marți, după ora locală 20:00, o alertă de urgență către telefoanele persoanelor din orașul Valencia și din împrejurimi, moment în care apele inundațiilor creșteau rapid în multe zone și, în unele cazuri, făceau deja ravagii.
Rămân întrebări cu privire la momentul alertei și dacă Spania dispune de un sistem de avertizare adecvat pentru dezastrele naturale.
Mireia, care locuiește în apropiere de unele dintre zonele devastate din Valencia, a declarat că oamenii „nu erau deloc pregătiți”.
„Mulți oameni erau în mașinile lor, nu puteau ieși afară. Au fost pur și simplu înecați de apă”, a spus ea.
Mii de voluntari ajută în prezent armata spaniolă și serviciile de urgență la operațiunile de salvare și curățare, iar președintele regiunii Valencia, Carlos Mazon, a declarat că vor fi trimise mai multe trupe.
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a folosit rețelele de socializare pentru a le mulțumi voluntarilor, numindu-i un „exemplu de solidaritate și de dedicare fără limite a societății spaniole”.
El a promis că Guvernul său va face tot ce este necesar pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastru.
În orașul devastat Paiporta, unde s-au înregistrat până în prezent peste 60 de decese, locuitorii și-au exprimat frustrarea față de sosirea prea lentă a ajutoarelor.
„Nu sunt suficienți pompieri, lopețile nu au ajuns”, a declarat Paco Clemente, un farmacist în vârstă de 33 de ani, pentru agenția de presă AFP, în timp ce ajuta la curățarea noroiului din casa unui prieten.
Au avut loc jafuri
Zeci de persoane au fost arestate pentru jaf, iar un locuitor din Aldaia a declarat pentru AFP că a văzut hoți luând produse dintr-un supermarket abandonat deoarece „oamenii sunt un pic disperați”.
Între timp, autoritățile spaniole au prelungit alerta roșie pentru ploi torențiale pe coasta de sud.
Aceasta include regiunea Huelva, care a fost deja grav afectată de ploi torențiale. În orașul Cartaya a plouat în doar 10 ore cât pentru două luni.
Există avertizări privind continuarea ploilor torențiale până sâmbătă.
Unul dintre factorii care au contribuit la dezastru a fost lipsa precipitațiilor în restul anului, care a făcut ca solul din multe zone din estul și sudul Spaniei să nu poată absorbi eficient apa de ploaie.
Încălzirea climei este, de asemenea, probabil să fi contribuit la gravitatea inundațiilor.
Într-un raport preliminar, World Weather Attribution (WWA), un grup internațional de oameni de știință care investighează rolul încălzirii globale în condițiile meteorologice extreme, a constatat că precipitațiile care au lovit Spania au fost cu 12% mai abundente din cauza schimbărilor climatice și că fenomenul meteorologic întâlnit a fost de două ori mai probabil, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News