Ștefan Sevastru, medic român în Londra: Nu e vina oamenilor că nu înțeleg, e vina noastră. Absolut înfiorător
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Medic Ștefan Sevastru/ foto gândul.ro
Medic Ștefan Sevastru/ foto gândul.ro
Ștefan Sevastru, medic român în Anglia, a vorbit despre situația României, în contextul COVID-19.

Ștefan Sevastru, medic român primar ATI în cadrul Royal London Hospital, a declarat, la Digi24, că drumul pe care merge România este unul sumbru, considerând posibile scenariile conform cărora ar urma să avem zeci de mii de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 pe zi. 

Într-o intervenție la Digi24, medicul român din Londra a declarat că ”să intri într-o pandemie cu 30% din populație vaccinată este absolut înfiorător. Asta înseamnă că 7 din 10 români nu s-au vaccinat. Pe mine asta mă duce cu gândul la o singură concluzie: campania de vaccinare și de comunicare au eșuat.” 

”Nu e vina oamenilor că nu înțeleg, e vina noastră”

”Am fost prezent la o conferință a importanței media și comunicării prin mass-media, unde un ilustru medic se plângea că oamenii nu înțeleg. Nu știu cu să vă spun, dar nu e vina oamenilor că nu înțeleg, e vina noastră că nu reușim să transmitem un mesaj la nivelul acelor oameni. Aici s-a greșit foarte mult în România. Oamenii au nevoie de un mesaj afectiv, la nivel emoțional. În Marea Britanie, 9 din 10 sunt vaccinați, asta înseamnă că 9 din 10 persoane înțeleg exact importanța vaccinării? Nu! Dar mesajul a fost adaptat în așa fel încât să-i atingă. România nu prea mai are multe opțiuni în momentul de față și cred că ne îndreptăm spre o etapă în care va trebui să impunem vaccinarea și spun asta cu responsabilitate. Numărul de cazuri va crește foarte mult. Văd, în schimb, o comunicare sacadată, mesajul nu e în aceeași direcție, fiecare face cam ce vrea.” a spus medicul, la Digi24. 

”Nevaccinați, au ajuns legumă”

”Vaccinarea te ajută și dacă te infectezi, să ai o formă ușoară. Pentru mine, ziua a treia a fost puțin mai dificilă, m-am simțit foarte obosit și am fost obosit o perioadă destul de lungă după boală, aproximativ două luni de zile. Prin comparație, oameni din spital, cu aceeași vârstă ca și a mea, au ajuns pur și simplu legumă, conectați la aparate, cu o perioadă de convalescență de 6 luni plus. Gândiți-vă ce impact socio-economic are.” a continuat Ștefan Sevastru, care le-a transmis tuturor că ar trebui să se vaccineze, dacă nu pentru ei, pentru mama, pentru bunica, pentru cei pe care-i vizitezi ”și pe care poți să-i omori”. Medicul român a acuzat un egoism în această situație, sugerând să se mute discuția de la ”mine”, la ”noi”. 

8 pacienți la ATI din 30.000 de infectări zilnice

”În România, lucrurile merg din ce în ce mai rău, în timp ce-n restul lumii lucrurile merg din ce în ce mai bine. Deși crește numărul de cazuri, numărul de internări rămâne constant. La noi (n.r. Royal London Hospital), de exemplu, am avut undeva la 250 de paturi ventilate. În momentul de față, m-am interesat, avem opt pacienți, în condițiile în care avem 30.000 de cazuri de infectări pe zi. 98% dintre cei care ajung la terapie intensivă sunt nevaccinați sau cu schemă incompletă” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel