Spital de importanță strategică pentru NATO, transformat în azil de bătrâni, pentru a favoriza o clinică privată din apropiere - GALERIE FOTO
Spitalul Ioan Lascăr din Comănești, în care s-a investit 8 milioane de lei de la Consiliul Local și care este o unitate sanitară strategică luată în evidență de NATO, a pierdut contractul cu CNAS. Se numără printre spitalele pe care Ministerul Sănătății le vrea azile de bătrâni, numai că această transformare a fost oprită de Consiliul Local, care a decis menținerea sa ca unitate sanitară, în ciuda pierderii finanțării de la Asigurările de Sănătate. „S-au investit 10 milioane de lei în acest spital, 8 de la Consiliul Local și 2 din sponsorizări și am câștigat un proiect european în valoare de 5 milioane de euro, care este în curs de finanțare”, a declarat pentru De Ce News Viorel Miron, primarul orașului Comănești, care a menționat că se dorește redirecționarea pacienților la spitalul din Moinești, situat la 8 km, în cadrul căruia managerul a înființat o clinică privată, care a contract cu CNAS pentru 60 de paturi.
Spitalul Ioan Lascăr din Comănești a fost preluat de către Consiliul Local de la Ministerul Sănătății în anul 2010. S-au investit 8 milioane de lei, la care s-au adăugat 2 milioane din sponsorizări. În momentul de față, sunt în derulare două proiecte europene. Pentru unul dintre ele, în curs de finanțare, sunt alocați 5 milioane de euro. Este un spital cu 26 de medici și două linii de gardă, fără nicio datorie. Rata de ocupare a paturilor este de 375 de zile pe an, deci niciun pat nu stă gol în nicio zi a anului. Rata transferului către alte spitale este de 1,57%, adică din 100 de pacienți, mai puțin de 2 sunt redirecționați la alte spitale. În anul 2010 s-au realizat 8.500 de internări, 12.500 de consultații la camera de gardă și 47.000 de consultații în ambulatoriu.
Se vrea redirecționarea pacienților la o clinică privată din cadrul spitalului din Moinești, situat la 8 km
Comănești are 24.000 de locuitori, iar spitalul are în arendare 80.000 de locuitori. Cel din Moinești are și el în arendare 70.000 de locuitori. Managerul de acolo a cumpărat câteva corpuri din cadrul spitalului și a înființat o clinică privată, care are contract cu CNAS pentru 60 de paturi. Astfel, spitalul din Moinești are tot interesul ca cel din Comănești să dispară, pentru că ar putea beneficia de redirecționarea pacienților, medicilor și a apărăturii. Deși sunt situate la 8 km distanță, județul Bacău este sub media europeană de 5,6 paturi la mia de locuitori, cu 4,3 paturi la mia de locuitori, iar prin desființarea spitalului din Comănești se va ajunge la 4,1 paturi la mia de locuitori.
Lângă spital mai sunt încă două cămine de bătrâni. Consiliul local a decis păstrarea unității ca spital
„Consiliul Local a respins decizia de transformare a spitalului în cămin de bătrâni și are fonduri pentru a menține funcționarea normală a acestuia pentru încă două luni, timp în care sperăm să rezolvăm problema și să reluăm contractul cu CNAS”, a declarat Viorel Miron, primarul orașului Comănești. Este clar că sunt interese ascunse pentru desființarea acestui spital, susține acesta. În Bacău s-a aprobat finațare de la CNAS pentru peste 3.700 de paturi, dar în județ sunt mai puțin de 3.200. S-au raportat 500 în plus pentru a justifica, scriptic, că trebuie desființate paturile din Spitalul Ioan Lascăr, susține Viorel Miron, care a adăugat că lângă spital mai sunt încă două cămine de bătrâni.
Primarul din Comănești amenință cu greva foamei
„După ce vom epuiza toate formele legale de protest pentru a opri ilegalitatea care se comite în legătură cu spitalul din Comănești, voi apela și la greva foamei”, avertizează primarul Viorel Miron.
Citește și:
Desființarea spitalelor, pe criterii etnice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News