Data publicării:
"Să aveți provizii pentru trei zile!" Comisia Europeană avertizează: Un singur click aruncă orașe întregi în întuneric
Comisia Europeană ne recomandă să avem provizii esențiale pentru 72 de ore. Un raport de 80 de pagini concluzionează că Uniunea Europeană nu este suficient pregătită, deși, de la începutul deceniului, UE s-a confruntat cu cea mai gravă pandemie din ultimul secol, cu cel mai sângeros război pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial și cu cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Uniunea Europeană recomandă cetățenilor să-ți facă rezerve de provizii esențiale pentru situații de urgență, inclusiv posibilitatea unui conflict militar sau a unei alte crize majore, conform unui nou raport publicat recent.
Raportul, care abordează pregătirea civilă și militară a Europei, a fost redactat de fostul președinte finlandez Sauli Niinisto, în calitatea sa de consilier special al președintelui Comisiei Europene.
"Consolidarea gradului de pregătire al Europei este o chestiune urgentă. Europa se confruntă cu o nouă realitate, marcată de riscuri sporite și incertitudine profundă", arată Comisia Europeană.
Documentul subliniază faptul că Uniunea European a fost nepregătită în fața pandemiei de COVID-19 și a agresiunii din Rusia împotriva Ucrainei, propunând o schimbare de strategie, de la reacție la pregătire proactivă.
Potrivit Comisiei Europene, de la începutul acestui deceniu, UE s-a confruntat cu cea mai gravă pandemie din ultimul secol, cu cel mai sângeros război pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial și cu cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Foto: Freepik @Mojograph
Raportul elaborat a concluzionat și subliniat că Uniunea Europeană nu este pregătită suficient pentru atacurile Rusiei și pentru încercările de destabilizare a situației din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană recomandă tuturor rezidenților Uniunii Europene să aibă în casă proviziile necesare pentru 72 de ore. De ce sunt necesare proviziile de urgență?
"Un singur clic poate dezactiva rețelele electrice și poate arunca orașe întregi în întuneric”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele CE.
Ei bine, CE recomandă tuturor cetățenilor Uniunii Europene să aibă în casă provizii necesare pentru 72 de ore, pentru situațiia în care ar ajunge să fie victimele unor atacuri cibernetice sau a sabotajului, precum și a unor incidente chimice, biologice sau nucleare.
Raportul, care conține aproximativ 80 de recomandări pentru acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, indică faptul că Uniunea Europeană ar trebui să încurajeze gospodăriile să fie auto-suficiente timp de cel puțin 72 de ore în cazul unei situații de urgență.
Printre acțiunile recomandate se numără și cea de a institui o zi europeană de pregătire pentru situații de criză pentru a explica publicului necesitatea de a acționa.
Comisia Europeană recomandă statelor membre să ofere cetățenilor îndrumări clare despre cum să-și facă rezerve de alimente, apă, medicamente, precum și obiecte esențiale, cum ar fi o lanternă și un radio pe baterii.
Aceste măsuri de pregătire nu sunt doar pentru conflicte armate. Scopul lor este de a ajuta cetățenii să facă față diverselor situații, de la pandemii la fenomene meteorologice extreme sau alte crize care ar putea afecta rapid accesul la bunuri de bază.
Raportul prevede "consolidarea pregătirii individuale și a gospodăriilor" și "investiții comune în educația cetățenilor cu privire la riscuri, incluzând diferite dimensiuni, precum securitatea cibernetică, riscurile de dezastre și dezinformarea".
"UE ar trebui să urmărească să se asigure că gospodăriile din întreaga UE sunt pregătite pentru o autonomie de bază de minimum 72 de ore în diferite tipuri de situații de urgență și ținând seama de diferențele naționale (de exemplu, prin furnizarea de orientări privind constituirea de stocuri, evacuările, situațiile CBRN, accesul la servicii medicale sau școlarizarea în situații de urgență etc.)", arată raportul.
Pe durata pandemiei de COVID-19, mulți oameni au început să achiziționeze masiv produse esențiale, ceea ce a dus la golirea rafturilor în multe magazie și la lipsa unor produse de bază.
Deși raportul nu enumera Rusia drept singura amenințare potențială, este un risc major.
"Nu avem un plan clar cu privire la ce va face UE în cazul unei agresiuni armate asupra unui stat membru. Amenințarea de război pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea Europei ne obligă să abordăm acest aspect ca o componentă centrală a pregătirii noastre, fără a neglija pregătirea pentru alte amenințări majore", se menționează în document.
Char dacă amenințarea rusă este resimțită mai ales de statele vecine, orice acțiune a Rusiei împotriva unui membru al Uniunii Europene ar afecta întreg blocul de 27 de țări.
"Integritatea teritorială și independența politică a fiecărui stat membru sunt legate de cele ale celorlalte state membre și de UE în ansamblul său", subliniază raportul.
Raportul recomandă ca Uniunea Europeană să adopte o strategie de pregătire cu un accent pe puterea de auto-susținere a cetățenilor și pe conștientizarea riscurilor.
În plus, se sugerează ca 20% din bugetul total al blocului să fie alocat pentru consolidarea securității și a capacităților de gestionare a crizelor.
"În cazul unei agresiuni armate, de exemplu, actorii militari și umanitari/de criză vor solicita acces prioritar la capacități limitate de transport, paturi de spital, materiale medicale, capacități de producție etc", se arată în raport.
Raportul propune și o intensificare a colaborării între țările membre printr-un schimb mai amplu de informații de securitate și o coordonare mai eficientă.
Acest plan de pregătire vine într-un moment în care Europa evaluează diversele amenințări la adresa stabilității sale și ale populației sale, de la agresiuni externe până la pandemii și crize climatice, fiind prezentat președintelui Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen.
Exemplu de stoc de urgență:
- 9 litri de apă de persoană
- două pachete de pâine crocantă de persoană
- un pachet de fulgi de ovăz de persoană
- trei cutii de conserve sau trei pungi de alimente uscate de persoană
- trei cutii cu toppinguri cu termen de valabilitate lung de persoană
- niște pungi de fructe uscate sau nuci, biscuiți și ciocolată
- medicamentele de care sunteți dependent
- soba cu lemne, gaz sau parafina pentru încălzire
- grătar sau aragaz care funcționează pe gaz
- lumânări, lanternă cu baterii sau lampă cu kerosen
- chibrituri sau brichetă
- haine calde, pătură și sac de dormit
- trusă de prim ajutor
- radio DAB alimentat de baterie
- baterii încărcate și încărcător de telefon mobil pentru mașină
- șervețele umede si dezinfectant
- hârtie igienică
- ceva numerar
- combustibil
- lemn de foc / gaz / kerosen / alcool pentru încălzire și gătit
- tablete de iod la evenimente nucleare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News