Data publicării:
Experiment surpriză: Care e, de fapt, laptele BIO „fals” vândut de marile magazine? Răspunsul MADR la întrebările DC News
Am făcut un experiment privind produsele lactate care se comercializează la rafturile marilor magazine și a rezultat o mare surpriză!
Experimentul a constat în analizarea, la întâmplare, a două sticle de lapte, etichetate ca fiind ”BIO”, de la două firme diferite. Am constatat diferențe mari, pe lângă recipientul în care se aflau și gust, dar și în materie de valori nutriționale, respectiv proteine, glucide, grăsimi, temperatura de pasteurizare, omogenizare versus neomogenizare. Cum este posibil așa ceva, dacă pe ambele sticle apare reclama ”BIO”? Ce înseamnă, de fapt, ”BIO”?
Acuzații grave. Se induce voit în eroare consumatorul?
Pe lângă experiment, unii clienți se plâng de mai multe inexactități privind ”originea laptelui: România”, că ar fi de fapt ”falsă”, fiind, în realitate ”lapte importat din UE” și dacă nu cumva există pe piață ”produse lactate/ lapte care nu au văzut adevăratul lapte”. Aceste acuzații sunt grave și am dorit să cerem un punct de vedere la instituțiile care au responsabilitatea în a controla, verifica și clarifica aceste aspecte.
Mai jos găsiți cererea făcută către instituțiile următoare: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au responsabilitatea de a gestiona aceste aspecte.
Întrebări legitime către MADR, ANSVSA și ANPC
"Bună ziua,
În atenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a instituțiilor aflate în subordinea MADR,
În urma discuției pe care am avut-o telefonic, vă rog să îmi acordați un punct de vedere, câteva clarificări cu privire la un subiect de real interes pentru consumatori privind produsele lactate, respectiv dacă ceea ce scrie pe etichetele numeroaselor firme, care comercializează lapte/produse lactate, corespunde și în realitate!
Întrebări de un real interes public:
1. De exemplu, am făcut un experiment și avem două situații:
O sticlă de 1L litru de lapte, etichetat ”BIO”, de la o anumită firmă are diferențe semnificative, în materie de valori nutriționale, respectiv proteine, glucide, grăsimi față de eticheta unei alte sticle de 1L litru de lapte, etichetat tot ”BIO”, dar de la o altă firmă.
De exemplu, avem scris pe etichete următoarele: proteine 3,1 grame versus 3,7 grame, valoare energetică 297 kj/ 71,3 kcal versus 270 kj / 85kcal, grăsimi 3,8 grame versus 4,1 grame. De asemenea, pe eticheta unuia scrie că este neomogenizat, iar eticheta celuilalt scrie că este omogenizat. Apoi, scrie temperatură înaltă de pasteurizare versus o temperatura mai mică de pasteurizare. De unde aceste diferențe, dacă ambele produse sunt etichetate BIO?
2. De asemenea, au apărut informații/zvonuri pe social media cum că: originea laptelui: România ar fi de fapt falsă, fiind, în realitate lapte importat din UE''. Mai mult, alți clienți acuză că materia primă folosită la anumite produse lactate nu este lapte, ci alte substitute, precum grăsimi de origine vegetală, ulei etc.
3. Prin urmare, cum știm care este laptele 'BIO, care sunt parametrii de acordare a etichetei BIO, având în vedere aceste diferențe evidente de calitate ce apar pe etichete?
4. La ce trebuie să fim atenți la etichetă, atunci când dorim să cumpărăm produse lactate (nu doar lapte)?
5. Ați efectuat controale, cu privire la informațiile nutriționale, de pe etichetă... să corespundă și în realitate?
6. Ce nereguli ați găsit în urma controalelor efectuate?
7. Există comercianți care folosesc ca materie primă grăsimi vegetale sau alte substitute în prepararea de produse lactate? Există pe piață produse lactate/ lapte care nu au văzut adevăratul lapte?
Redăm integral răspunsul oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Către: DC News
În atenția: domnului Andrei Itu – redactor
Stimate domn,
Referitor la solicitarea dvs. înregistrată la Serviciul de Presă și Relații Publice din cadrul MADR cu nr.131110/18.10.2024, vă comunicăm răspunsul formulat de direcția tehnică de specialitate:
Răspuns la întrebările 2 și 7:
Conform „Ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui” din Hotărârea de Guvern nr. 104/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii laptelui şi a produselor lactate nr. 307/2022, „laptele ecologic este laptele care provine din producţia ecologică, produs conform prevederilor Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2018 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului”.
De asemenea, menționăm următoarele prevederi cuprinse în Legea nr. 307/2022 a laptelui şi a produselor lactate:
“Art. 1. (1) Prezenta lege reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al produselor care conţin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Art. 4. Operatorii economici din sectorul laptelui şi al produselor lactate au obligaţia respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, cerinţele generale privind informaţiile referitoare la produsele alimentare şi responsabilităţile operatorilor din sectorul alimentar, precum şi prezentarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1.169/2011 şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/775.
Art. 5. Este interzisă inscripţionarea pe eticheta laptelui şi a produselor lactate a sintagmei "Produs românesc" dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.
Art. 6. (1) Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorului cu privire la conţinutul acestor produse.
(5) În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(6) Se interzice folosirea denumirilor reglementate la punctele 1-4 din partea III "Lapte şi produse lactate" a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European (….) pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora.
(7) În toate situaţiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie.”
Răspuns la întrebarea 3:
Precizăm că, etichetarea produselor agricole și a alimentelor face obiectul normelor generale prevăzute de Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.
Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului are în cuprinsul său, la Capitolul IV, articolele 30, 32 și 33, mențiuni cu privire la utilizarea termenilor referitori la agricultura ecologică, indicații obligatorii și Logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică.
Pentru a asigura claritatea pentru consumatorii de pe întreaga piață a Uniunii Europene, utilizarea logoului Uniunii Europene pentru producția ecologică este obligatorie. Alte elemente cu referire la numărul de cod al organismului de control, originea materiei prime agricole sunt de asemenea obligatorii și sunt menționate la art. 32 al Regulamentului (UE) 2018/848.
Producția ecologică este credibilă deoarece este supusă controlului în toate etapele producției, prelucrării și distribuției.
Operatorii certificați ecologic, de către organismele de control aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dețin certificate care atestă statutul ecologic al produselor“.
*Vom publica și răspunsurile de la ANSVSA și ANPC, atunci când le vom primi! Rămâneți pe DC News!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News